Prins hoppar trampolin, skrämmande clowner

Norska skidåkaren Therese Johaugs kläder säljer som salva, nej smör. Bild: Jonathan Nackstrand

Så in i Norden – eller i alla fall Sverige, Norge och Danmark. Veckans plock, var så goda.

Storsäljande skidstjärna

Den norska skidåkaren Therese Johaug är nu avstängd i två månader i väntan på beslut om straff. Detta sedan hon har blivit fast för den anabola steroiden clostebol.

Norrmännen verkar ändå vara sin skiddrottning trogen. Det syns till exempel genom att försäljningen i nätaffären som bär hennes namn slog rekord helgen efter att hon blev fast.

– Det är lite tidigt att säga vilka konsekvenserna blir av detta, men allt tyder på att det norska folket stöttar Therese, säger Øystein Bråta, Norgedirektör för Active Brands som äger varumärket Johaug, enligt NRK.

Prins på trampolin

Nej, det är inte ett nytt kungligt mode – däremot en medicinsk nödvändighet. De kommande tolv veckorna kommer kronprins Frederik i Danmark att bära en stödkrage runt halsen eftersom han har fått en fraktur i en halskotpelare. Det skedde när han hoppade trampolin i samband med ett "privat arrangemang i en gymnastiksal", skriver det danska hovet i ett pressmeddelande.

Drottning Silvia öppnar utställningen Kungliga brudklänningar. I bakgrunden prinsessan Sofia och kronprinsessan Victoria. Den influgna prinsessan Madeleine tvingades lämna återbud på grund av magsjuka. Bild: Jessica Gow

Klänningar på utställning

Kunglig fägring av ett annat slag visas på Kungliga slottet i Stockholm ända till mitten mars. Fem brudklänningar finns utställda som de finaste konstverk: drottning Silvias, prinsessan Lilians, kronprinsessan Victorias, prinsessan Sofias och prinsessan Madeleines.

Visste ni förresten att den färskaste bruden av dem alla, Sofia, bytte om till en klänning enklare att dansa och fira i när den officiella delen av hennes bröllop var slut?

82 000 finländska övernattningar

4,4 miljoner övernattningar på hotell och vandrarhem i Stockholm gjordes under juni–augusti. 82 141 av de turisterna var finländare.

Källa: Stockholm Business Region.

Clowndag trollas bort

Det blir ingen Clownens dag i Nyköping i Sverige i år. Traditionen påbjuder att den hålls i staden den andra lördagen i november, till minne av cirkusentusiasten Pelle Nilsson. Men nu meddelar arrangörerna, enligt SVT, att temat ändras till "det stora barnkalaset".

– Det är ett beslut vi fattat eftersom vi vet att det finns en stor skräck och oro för clowner ute i samhället just nu, säger Harriet Nilsson, som koordinator för samarbetsorganet mellan företagare och staden.

Vad ska man göra om man möter en clown, frågar Aftonbladets reporter av Anna Göransson, presstalesperson för polisregion Syd.

– Om man känner sig hotad ska man kontakta oss direkt, då det finns en risk att man kan ta till våld, vilket kan leda till onödiga situationer, är det något kryptiska svaret.

Ingen sketen medalj

Ständiga sekreteraren Sara Danius har meddelat att Svenska Akademien inte längre försöker nå årets litteraturpristagare Bob Dylan. Coolt, säreget på ett positivt sätt, så typiskt honom, anser en del om Dylans tystnad – en vecka efter tillkännagivandet har han inte kommenterat priset med ett ord.

I Dagens Nyheter anser kulturjournalisten Johan Hilton ändå att det är en ren provokation som har passerat "gullighetsnivån".

"Varför i själva fan säger inte karln något? Vad är det han går och ruvar på? Hur svårt kan det vara att ringa och säga "JA TACK" när det inte bara rör sig om en sketen medalj, utan om åtta miljoner kronor?", skriver Hilton.

En dryg vecka efter kungörandet tiger Bob Dylan fortfarande om Nobelpriset i litteratur. Bild: Jonathan Nackstrand

Artikeln rättades klockan 9.16: I en tidigare version stod det att prins Joachim skadat sig med det är alltså kronprins Frederik som gjort det.

Anna Svartström Reporter

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning