Prins Henrik: Det är hon som gör mig till narr

Danmarks drottning Margrethe och prins Henrik. Prins Henrik väckte förra veckan uppmärksamhet med sin önskan att inte begravas intill drottningen. Arkivbild. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK / Keld Navntoft -DENMARK OUT-

Prins Henrik av Danmark saknar respekt från sin fru, drottning Margrethe, säger han i en tidningsintervju. Men han understryker att han fortfarande älskar sin hustru.

Tidigare har den danske prinsen väckt uppmärksamhet genom sina uttalanden om att han inte vill begravas intill drottningen i Roskilde. Nu utvecklar han sina tankar i en intervju med tidningen Se og Hør.

– Det är hon som gör mig till narr. Jag har inte gift mig med drottningen för att bli begravd i Roskilde, säger den 83-årige prinsen.

Han framhåller att hans beslut om begravningen beror på otillfredsställelsen med att inte ha getts en ställning likvärdig med hustruns.

– Min fru ger mig inte den respekt som en vanlig hustru ska ge sin äkta make, säger han.

Enligt tidningen reser nu drottning Margrethe till sin make på slottet Château de Cayx i Frankrike, där hon ska tillbringa de kommande två veckorna. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning