Prideveckan i Helsingfors inleds – Polisen, Migrationsverket och FPA deltar i paraden

Bild: EPA/PORTER BINKS

Prideveckan i Helsingfors inleds i dag. Temat i år är "frihet och ansvar".

Under veckan ordnas flera olika evenemang och en del av dem går på svenska. Regnbågsankan ordnar en sagostund för vuxna på onsdag och på fredag blir det after work-mingel på Luckan.

Veckan kulminerar i prideparaden på lördag. I fjol deltog cirka 35 000 och i år väntas ungefär lika många deltagare. Också många svenskspråkiga organisationer är med i tåget.

I år deltar betydligt fler myndigheter än under tidigare år. Bland annat representanter för Polisstyrelsen, Folkpensionsanstalten, Institutet för hälsa och välfärd samt Migrationsverket ska delta i paraden.

Polisinspektör Måns Enqvist ställer upp som representant för Polisstyrelsen. Han har tjänsteuniformen på sig när han stiger upp på en lastbil.

– Under fritiden deltar vi inte i några som helst parader i tjänsteuniformen, men jag deltar i egenskap av min tjänst och är alltså i tjänst, säger Enqvist.

Han har jobbat med att bekämpa hatretorik på nätet – ett fenomen som i allt högre grad oroar polisen.

– Polisen bryr sig om att alla är likvärdiga, så på så vis kan deltagandet ses som en signal om att vi är oroade över situationen.

Fler fester senare i sommar

Senare i sommar ordnas prideveckor på flera olika håll i landet: bland annat i Nykarleby, Mariehamn, Hangö, Åbo, Sibbo och Raseborg.

Jessica Wiklund, som är en av arrangörerna i Nykarleby, där festivalen ordnas för första gången i år, säger att Pride också behövs i små kommuner eftersom det kan kännas svårare att våga vara sig själv i små kretsar.

– Det finns mycket hbtiq-personer här omkring som fortfarande är i skåpet och kanske inte vågar komma fram. Det här är en så liten by och det kan därför kännas jobbigt, sade hon nyligen i en FNB-intervju. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03