Pricken kvartstår – Bahta fortsatt misstänkt

Meraf Bahta är fortsatt misstänkt för dopningsbrott. Bild: AFP / Lehtikuva / Olivier Morin

Meraf Bahtas tredje prick för missar i vistelserapporteringen kvarstår, efter granskning av dopningskommissionens jurister. Därmed är den EM-aktuella löparstjärnan fortsatt misstänkt för dopningsbrott för vilket hon riskerar två års avstängning.

"Jag är mycket, mycket ledsen över det som hänt och att jag hamnat i det här. Det är verkligen olyckligt och det är riktigt jobbigt att vara i den här situationen", säger hon i ett pressmeddelande.

Friidrottsförbundet begärde omprövning av den tredje pricken i hennes vistelserapportering, men dopningskommissionens jurister har nu meddelat att den tredje förseelsen kvarstår efter granskning. Därmed blir Bahta ett fall vid dopningskommissionens möte den 17 augusti.

"Har känt mig trygg"

"Jag har inte klarat av att göra vistelserapporteringen helt själv, utan har behövt ta hjälp under flera år. Den här rapporteringen är jätteviktig och just därför har jag också tagit hjälp. Jag har känt mig trygg i det stöd jag fått. Men jag förstår att det inte har fungerat och misstag kan tyvärr hända och det är väldigt jobbigt", säger Bahta.

Vid mötet den 17 augusti ska dopningskommissionen ta ställning till om de ska göra en anmälan till dopningsnämnden eller om ärendet ska avslutas.

På onsdag ska hon springa 10 000 meter och på söndag 5 000 meter. Om den svenska stjärnan fälls i dopningsnämnden blir hon med största sannolikhet av med en eventuell EM-medalj liksom prispengar och hennes resultat stryks.

"Jag vet att förbundet är emot all form av doping och det är jag också. Jag har stort stöd i den här processen. Den är jobbig och vi får se vad de säger när de tittar på hela bilden. Jag älskar att springa, det är mitt jobb och mitt liv. Jag har tränat länge för EM och ska göra mitt allra bästa", säger Bahta.

Kallat till ny presskonferens

För den svenska truppen är misstankarna mot Bahta ett störningsmoment. Förbundskaptenen Karin Torneklint kallade till en separat presskonferens i söndags, och klockan 13.00 i dag har förbundets generalsekreterare Stefan Olsson en pressträff för att svara på frågor om Bahta.

Sverige har också fått kritik, bland annat från finländskt håll, för att Bahta tillåts ställa upp i EM.

"Med stöd av de riktlinjer som dopningskommissionen, IAAF (Internationella friidrottsförbundet) och EAA (Europeiska friidrottsförbundet) har, och de kontakter som vi har haft, med till exempel experter som professor Arne Ljungqvist, så har svensk friidrotts styrelse valt att enhälligt ge fortsatt stöd till Merafs tävlande under utredningstiden", säger Björn O Nilsson, förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning