Medier: Hongkongtidning kan tystna på onsdag

En gatuförsäljare med Apple Daily i Hongkong i fredags. Bild: Vincent Yu/TT-AP

Den prodemokratiska Hongkongtidningen Apple Daily kan lägga ner arbetet redan på onsdag. Det rapporterar lokala medier sedan de flesta anställda har sagt upp sig.

Förra veckan slog polisen till mot redaktionen och myndigheterna har frusit tidningens tillgångar. Det gör att Apple Daily bara har dagar kvar innan resurserna tar slut, varnar Mark Simon, rådgivare till den fängslade ägaren Jimmy Lai.

– Vi trodde att vi skulle kunna klara oss till slutet av månaden, men det blir bara svårare och svårare. Nu handlar det om ett par dagar, säger han.

På fredag ska styrelsen samlas för att fatta beslut om huruvida Apple Daily ska läggas ned. Men redan på onsdag kommer tabloidtidningen och dess nätupplaga att tystna eftersom de flesta anställda har sagt upp sig, rapporterar lokala medier.

Chefer greps

Fem av tidningens chefer greps vid ett tillslag mot redaktionen i torsdags. Fler än 500 poliser deltog i tillslaget, som har lett till kraftig internationell kritik och ses som ett led i att regimen i Peking skärper sitt grepp över Hongkong.

Tre av cheferna släpptes mot borgen i fredags i väntan på vidare utredningar medan två chefer har nekats borgen och hålls i förvar. De anklagas för att ha samarbetat med utländska krafter och för att ha underminerat Kinas nationella säkerhet, i samband med en serie artiklar som polisen anser har uppmanat till internationella sanktioner.

Extra stor upplaga

Vid tillslaget ska datorer och hårddiskar ha tagits i beslag. Tillgångar knutna till tidningen värda 18 miljoner Hongkongdollar – cirka två miljoner euro – frystes.

I fredags svarade tidningen med att trycka flera hundratusen exemplar extra av fredagsutgåvan. Omkring 500 000 exemplar, att jämföra med den normala upplagan på 80 000, nådde då tidningsställen i Hongkong.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning