"Pressetik är ytterst tycke och smak"

Det handlar om olika bedömningar, anser utgivarna efter att PON klandrat flera tidningar. Arkivbild. Bild: TT/NTB/Berit Roald

Det handlar om olika tolkningar om vad "offentlig person" egentligen är. Så försvarar Expressen sina publiceringar i samband med metoo, som nu lett till fyra fällningar i Pressens opinionsnämnd i Sverige.Just namngivningarna har varit en viktig del av metoorörelsens utveckling, konstaterar utgivare.

– Opinionsnämnden har inte påvisat några faktafel i Expressens rapportering, men opinionsnämnden gör ändå en snävare tolkning av begreppet 'offentlig person' än vad Expressen och övriga klandrade tidningar gjorde. Jag har respekt för att man kan tycka olika om vilka som kan namnges i mediala granskningar, pressetik är ju ingen exakt vetenskap utan mer en subjektiv hållning till det publicistiska uppdraget, säger Thomas Mattsson, chefredaktör och ansvarig utgivare av Expressen, i en skriftlig kommentar till TT.

Expressen är en av sex tidningar som fälls av Pressens opinionsnämnd för att ha brutit mot god publicistisk sed i publiceringar i samband med metoo. Expressen klandras för fyra artiklar, som bland annat handlar om tidigare TV4-profilen Martin Timell och Aftonbladet-journalisten Fredrik Virtanen och de anklagelser om sexuella övergrepp som riktades mot dem. Båda namnges i artiklarna.

Sett i efterhand, borde ni ha varit försiktigare?

– Alltså: kritiken handlar om att flera personer namngavs i flera tidningar och opinionsnämnd menar att dessa medieprofiler inte var 'offentliga' i den mening att de förtjänade att identifieras. Men med den snäva tolkningen hade ju inte heller filmproducenten Harvey Weinstein kunnat namnges i amerikanska tidningars granskningar, och då hade vi inte haft någon internationell metoo-rörelse...

Arbetaren fälls för att ha brutit grovt mot god publicistisk sed, i en krönika som tidningen publicerade. Även Toivo Jokkala, chefredaktör och ansvarig utgivare för Arbetaren, konstaterar att namnpubliceringarna haft betydelse för metoo.

– Å ena sidan så har hösten visat oss att det går att ha en kraftfull rapportering även utan namnpubliceringar, med kulturprofilen som ett bra exempel. Å andra sidan kan man säga att hela metoo fick sitt genomslag under hösten tack vare namngivningsföreteelsen, att Harvey Weinstein pekades ut. Så det pekar åt lite olika håll där.

Olika uppfattningar

Nu ska man både på Arbetaren och Expressen analysera PON:s beslut.

– Vi studerar alltid anmälningar om påstådd publicitetsskada noga, oavsett om Allmänhetens pressombudsman eller om Pressens opinionsnämnd går vidare med dessa, och vi kommer också studera alla olika klander mot olika tidningar nu. Men det är viktigt att komma ihåg att, med något undantag om en annan tidning än Expressen, så kritiseras inte redaktionernas arbete utan i stället de publiceringsbeslut som tagits. Och eftersom pressetik ytterst är tycke och smak får man respektera att folk har olika uppfattningar, säger Thomas Mattsson.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning