Pressad Moderatledare ser stödet rasa efter SD-flirt

I fokus. – Det är en tuff period nu, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra till nyhetsbyrån TT. Opinionssiffrorna rasar för partiet men också för just henne. Under stormötet i dag gäller det för henne att övertyga skeptiska medlemmar. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Med en minoritetsregering som har svårt få igenom sina beslut och drygt ett år till val, borde opinionssiffrorna peka uppåt för den svenska oppositionsledaren Anna Kinberg Batra. Men tvärtom pressas hon kanske hårdare än någonsin när partiet samlas till stormöte i dag. Inte mycket är som det brukar vad gäller de politiska konstellationerna i Sverige.

STOCKHOLM När en svensk väljare röstar i riksdagsval vet personen samtidigt vilket regeringsalternativ hen stödjer. Det här till skillnad från Finland där regeringsbildandet börjar först när valresultatet är klart.

På så sätt kan man säga att väljarens konsumentskydd är starkare i Sverige – landet med av tradition strikta blockgränser. Men det gör också att stort fokus ligger på regeringsfrågan när den politiska kartan nu håller på att ritas om. För med ett och ett halvt år kvar till nästa val ser nästan inget på den ut som det brukar.

Störst uppmärksamhet riktas mot Anna Kinberg Batra och hennes Moderaterna – det största partiet i den borgerliga Alliansen som sedan valet 2014 är i opposition. Och det intresset är inte speciellt smickrande.

En undersökning som Svenska dagbladet publicerade på torsdagseftermiddagen ger att nästan varannan av de moderata väljarna tror att partiet skulle lyckas bättre i nästa val med en annan partiledare än hon. Enligt en motsvarande enkät från Expressen föredrar var femte moderatväljare i stället centerledaren Annie Lööf som statsminister.

Flera opinionsmätningar i mars har visat samma sak: väljarstödet för Moderaterna har formligen rasat. Där partiet i april i fjol var det största i Sverige finns det nu på tredje plats, med Sverigedemokraterna på andra och statsministerpartiet Socialdemokraterna på första plats.

På ett år har Moderaterna tappat en tredjedel av sina väljare och mest dramatisk har utvecklingen varit de två senaste månaderna.

– Det är en spektakulär nedgång, säger Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitetet till SVT.

Kopplingen till den u-sväng som Anna Kinberg Batra aviserade i januari är tydlig. Det var då som hon kom med utspelet att hon vill att Alliansen ska fälla regeringens budget med hjälp av Sverigedemokraterna, samt också börja samarbeta med det högerpopulistiska partiet som man på grund av dess nazistiska rötter tidigare aktivt uteslutit.

Syftet var att vinna tillbaka väljare som sökt sig till Sverigedemokraterna. Men det gick alltså tvärtom.

Jo, det finns de som applåderar kursändringen och menar det är rätt att bryta isoleringen av Sverigedemokraterna och gå in för att fälla regeringen. Men det finns också de som, med Dagens Nyheters politiska kommentator Ewa Stenbergs ord, "tvivlar på Moderaternas grundvärderingar" och som ogillar planerna på samarbete med "ett auktoritärt och främlingsfientligt parti".

Sammanfattat kan man säga att Kinberg Batra inte har lyckats kommunicera sin nya linje på ett särskilt tydligt sätt. Det kan vara symtomatiskt. När Svenska dagbladet gör en rundringning förs intern kritik mot ledningen fram om att det saknas politikutveckling i partiet och att för mycket fokuserar på utspel i regeringsfrågan.

"Det väljarna har sett av partiet det senaste året har varit spel och taktik. Partiet har försökt följa opinionen i stället för att bilda opinion för sina idéer", skriver DN:s Ewa Stenberg.

Där har Centerpartiets Annie Lööf i sin tur belönats för sin konsekvens och tydlighet. I opinionsmätningarna syns det i en jämn trend uppåt för partiet. En del av ökningen är enligt Svenska dagbladets kommentator Göran Eriksson flyktingar från Moderaterna. Men faktum är att Lööf är en allt starkare lysande ledare i Alliansen vilket syns i det personliga stödet och som hon också markerade med ett utspel i går om att stoppa delar av regeringens budget – ett initiativ från Centerpartiet som Moderaterna tvingas ta ställning till.

Mitt i allt detta finns Sverigedemokraterna som med sin storlek gör att det mesta i svensk politik i dag med tvång kokas ner till valmatematiska resonemang, eftersom de konstellationer som varit självklara inte längre räcker till för majoritet. I en kommentar till en av de senaste opinionsmätningarna säger ledaren Jimmie Åkesson följaktligen segervisst att Sverigedemokraterna kan bli störst i riksdagen i nästa val.

Bland andra Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, lyfter fram (i Svenska dagbladet) att det finns en ideologisk rotlöshet i Moderaterna som Anna Kinberg Batra har fått ärva. Raset är inte enbart hennes fel.

Men det är klart att det är upp till bevis för just Kinberg Batra när partiet i dag inleder sina så kallade kommundagar. Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg kallar till och med det tal som hon ska hålla som hennes viktigaste.

På sikt är frågan om Sverige borde bereda sig på bredare koalitionsregeringar över blockgränserna, sådana som vi i Finland är vana vid. För de svenska väljarnas skull kan man ändå hoppas att de ideologiska skillnaderna mellan partierna inte samtidigt suddas ut alltför mycket.

Anna Svartström Reporter

Fakta

Färska opinionsmätningar

Enligt den mätning som SVT beställt av Novus och som publicerades på torsdagen är Socialdemokraterna störst med 26,7 procent.

19,2 procent svarar att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val i dag, vilket är en ökning med 0,7 procentenheter från februari.

Moderaternas stöd är 18 procent (-1,1 procentenheter).

Den borgerliga Alliansen (Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna) får 39,3 procent medan det rödgröna blocket med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringen och Vänsterpartiet som stödparti får 38,4 procent.

Också i den undersökning som Ipsos gjort för Dagens Nyheter och som publicerades på onsdagen är Socialdemokraterna störst, Sverigedemokraterna på andra och Moderaterna på tredje plats.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning