Sampo koncentrerar sig på försäkringar, minskar innehav i Nordea

Sampo minskar sitt Nordea-innehav under de närmaste 18 månaderna, det stod klart när storägaren Sampo, med Björn "Nalle" Wahlroos, hade kapitalmarknadsdag på onsdagen. Arkivbild. Bild: Joakim Goksör/TT

Finanskoncernen Sampo meddelar att man i framtiden koncentrerar sig på försäkringar i allt högre grad. Innehavet i Nordea ska enligt uppgifter på Sampos kapitalmarknadsdag på onsdagen minskas betydligt de kommande 18 månaderna.

En av de stora institutionella placerarna i Nordea har fört en kampanj för att få Sampo att sälja sitt innehav i Nordea. Enligt Elliot Advisors, som uppger sig vara rådgivare till ägare som kontrollerar cirka 3 procent av Sampos aktier, skulle en försäljning skapa stora värdeökningar för Sampos ägare. Elliot Advisors räknar med att potentialen är stor, värdeökningen beräknas kunna uppgå till hela 8 miljarder euro.

Rådgivningsföretaget har nyligen lanserat en ny webbsida för sin kampanj: Simplifyingsampo.com.

Argumentet för att sälja innehavet i Nordea bygger på att Sampo-aktien i dagsläget handlas till rabatt jämfört med vad bolagets tillgångar är värda – vilket är ett vanligt fenomen i ägarbolag med spretiga innehav. I Sampos fall handlar det om stora innehav i sak- och livförsäkringsbolag i Danmark, Finland, Sverige – däribland If – och Storbritannien. På detta kommer ett orelaterat innehav på nästan 16 procent av aktierna i den nordiska bankjätten Nordea.

Sampo säger sig nu vilja koncentrera sig framför allt på den framgångsrika skadeförsäkringen.

För Nordea-aktien kan ett besked om att Sampo säljer sitt stora innehav innebära en smäll – ett säljtryck nedåt på aktiekursen. Fast det skulle i så fall troligen bli av övergående karaktär, enligt Danske Banks analytiker Andreas Håkansson, som följer den nordiska banksektorn.

– Det spelar inte så stor roll om Sampo är ägare eller inte. Problemet kortsiktigt blir att en stor del av Nordeas aktier är till salu. Det sätter press på aktiekursen tills de är sålda eller utdelade, säger Håkansson.

Nedskrivning på nio miljarder

Finska statens placeringsbolag Solidium äger 8 procent av Sampo, medan Sampo i sin tur alltså äger 15,9 procent av Nordea.

Andreas Håkansson tycker att Nordeas andra aktieägare gör bäst i att sitta still i båten, även om det blir turbulens kring kursen om Sampo väljer att riva av plåstret och dumpa sitt Nordeainnehav.

– Banken är billig och har äntligen börjat leverera efter år av besvikelser. Nordea klarar sig utan en tydlig storägare, säger han.

Inför kapitalmarknadsdagen redovisade Sampo nyligen, i samband med sitt bokslut för 2020, en nedskrivning på värdet av sitt innehav i Nordea på 900 000 000 euro.

Nordea-aktien är en av de tunga vinnarna på Helsingforsbörsen hittills i år, med ett kurslyft på 14 procent sedan årsskiftet. Därmed har kursraset på 11 procent under 2020 återhämtats.

Här är Nordeas tio största ägare, enligt Nordeas senaste uppdatering från slutet av januari:

Sampo 15,9 procent

Blackrock 5,0 procent*

Cevian Capital 4,4 procent

Nordea 3,9 procent

Alecta 2,7 procent

Vanguard 2,4 procent

Swedbank Robur 1,6 procent

Nordea fonder 1,2 procent

Norska oljefonden 1,1 procent

Varma Mutual Pension Insurance 1,1 procent

*Blackrock meddelade den 23 februari att man minskat innehavet till under 5 procent.

Källa: Nordea, Refinitiv

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning