Presidentvalet: De grönas kandidat minst negativ till cannabis

Vid årsskiftet blir odling, försäljning och konsumtion av cannabis lagligt i USA:s rikaste delstat Kalifornien. På bilden syns cannabisinfuserade chokladplattor av varumärket "Kiva". Foto: Robyn Beck/AFP PHOTO/LehtikuvaBild: Robyn Beck/Lehtikuva

Överlag ställer sig presidentkandidaterna negativt till cannabis. Pekka Haavisto (Gröna) utgör ett undantag.

Iltalehti har i sin valkompass frågat om presidentkandidaternas inställning till cannabis. Av alla kandidater är De grönas Pekka Haavisto minst negativ. Han uppger att han är delvis av den åsikten att cannabisanvändning inte ska vara straffbart.

I motiveringen skriver Haavisto att han ställer sig negativt till alla droger, även cannabis. Men samtidigt tycker han att polisen har bättre saker att göra än jaga gräsrökare.

–  Det vore ändå viktigare att tullen, polisen och domstolarna skulle koncentrera sig på smuggling och handel med farligare droger. Jag har träffat föräldrar till barn som använder designerdroger och deras desperation är stor, skriver Haavisto.

Den näst minst negativa kandidaten är Tuula Haatainen (SDP). Hon är bara knappt av den åsikten cannabisanvändning ska vara straffbart.

–  Försäljning, innehav och användning av droger ska vara straffbart även i framtiden. Men det har visat sig att det inte är kriminalpolitiskt effektivt att straffa användare alltför hårt, skriver Haatainen.

Merja Kyllönen (VF) är delvis av den åsikten att användning av cannabis ska vara straffbart.

–  Jag stöder i första hand en politik som siktar på att minska skadorna. Jag stöder inte legalisering av cannabis, men jag stöder slopandet av straff.

De övriga kandidaterna anser att cannabisanvändning ska vara straffbart även i framtiden.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00