Presidentparti favorit i ukrainskt val

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, i mitten, ser ut att gå mot en storseger i landets parlamentsval. Bild: Evgeniy Maloletka/TT-AP

Ukrainas nya president Volodymyr Zelenskyjs parti, Folkets tjänare, får nära 44 procent av rösterna i dagens parlamentsval, enligt vallokalsundersökningar. Om siffrorna står sig kommer det drastiskt att förändra parlamentets sammansättning.

Fram till nu har Zelenskyj tvingats dela makten med ett parlament som dominerats av ledamöter lojala med hans företrädare Petro Porosjenko. Det har hindrat honom från att få igenom ny lagstiftning och till och med att utse nya ministrar.

– Han är vald, men kan inte göra någonting. De (lagstiftarna) sätter konstant käppar i hjulet för honom och hans idéer, säger den 82-årige pensionären Valentyna, efter att ha röstat för Zelenskyjs parti i en vallokal i centrala Kiev.

En kvinna röstar under söndagens parlamentsval i Ukrainas huvudstad Kiev. Bild: Evgeniy Maloletka/TT-AP

Nya partier

Zelenskyjs framgångar och det faktum att flera nya partier går starkt, ses som ett kvitto på att Ukrainas tidigare politiska elit inte lyckats med att förbättra levnadsstandarden i landet, korruptionen och konflikten i östra Ukraina.

Två av de fem partierna som legat bäst till i opinionsmätningarna inför valet är nystartade. Utöver Folkets tjänare är även partiet Rösten nytt. Rösten, som leds av rocksångaren Svjatoslav Vakartjuk, ses som en möjlig koalitionspartner till Folkets tjänare.

Det proryska partiet För livet får 11,5 procent av rösterna medan det nystartade partiet Rösten får 6,3 procent. De tidigare politiska tungviktarna Petro Porosjenko och Julia Tymosjenkos partier får 8,9 respektive 7,6 procent, skriver Kiev Post. Samtliga partier klarar den femprocentiga spärren till parlamentet.

Utveckla Ukraina

I upptakten till valet har Zelenskyj lovat att sätta samman en teknokratisk regering.

– Mitt mål att göra Ukraina till en av de ekonomier i Europa som växer och utvecklas snabbast, säger han i en video.

Väljarnas tre viktigaste frågor är, enligt en undersökning från den amerikanska observatörsorganisationen International Republican Institute (IRI), att få ett slut på det utdragna kriget i östra Ukraina, att förbättra ekonomin och att bekämpa korruptionen i landet.

41-årig tvåbarnsfar från industristaden Kryvyj Rih i centrala delen av Ukraina.

Skådespelare, producent och utbildad jurist.

Pratar ryska och ukrainska.

Fördömde annekteringen av Krimhalvön 2014 och vägrade efter det att uppträda i Ryssland.

Hans kritiker säger att han saknar politisk erfarenhet och ett tydligt politiskt program. Han har också blivit anklagad för att ha kopplingar till den brottsmisstänkte ukrainske oligarken Ihor Kolomojskyj som äger tv-kanalen där Zelenskyj bedrivit sin framgångsrika valkampanj.

Hans anhängare ser honom som en frisk fläkt som vill bekämpa korruptionen.

Källor: AFP, Reuters

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning