Presidenten på Åland: "Viktigt att berätta om Ålandsmodellen i geopolitiskt svåra tider"

Efter pressträffen ombord på museifartyget Pommern i Mariehamn åkte presidenten med sällskap vidare till bryggeriet Stallhagen i Grelsby för rundvisning och lunch. Bild: Joakim Holmström/SPT-Nya Åland

Det nya ekonomiska systemet, Ålandsexemplet, det åländska näringslivet och den åländska demokratin var några av de ämnen som president Sauli Niinistö diskuterade under sitt besök på Åland på tisdagen.

– Vi har haft mycket intressanta och goda diskussioner, säger Sauli Niinistö efter sitt möte med Ålands högsta politiker och tjänstemän ombord på Pommern på tisdagsförmiddagen.

Ett stort samtalsämne var förslaget till nytt ekonomiskt system och grundfinansiering för Åland, ett förslag som nu ligger hos riksdagen.

– Vi har ett nytt lag i riksdagen och ett lagtingsval i höst, men jag hoppas att frågan blir klar inom kort, säger presidenten.

Diskussionerna hade också kretsat kring hur vackert det är på Åland och om åländsk demokrati.

– Det finns kanske inte alltid tillräcklig förståelse för hur fint det är att leva på Åland och i Finland, säger presidenten, och som exempel berättar han att människor från icke-demokratiska länder blir förvånade över Finland: är det alltså möjligt att leva i fred?

Hur kan Ålandsexemplet fungera i dag som en modell att lösa konflikter?

– Den historiska konvention som stärker Ålands position är unik. Och snart firar självstyrelsen 100-årsjubileum. Det är viktigt att ta upp och berätta om den i dessa geopolitiskt svåra tider. Konventionen har hållit i 100 år och är därför ett utmärkt exempel. Men Åland föregår med gott exempel på många andra sätt, bland annat hur ni har arbetat med välfärd.

Presidenten lovordar också det åländska näringslivet.

– Åland är känt för sina företag, mindre såväl som större. Jag har träffat många åländska företagare, och företagsamheten är spännande att se.

Vad gäller den nya självstyrelselagen säger presidenten att arbetet fortsätter. Mellan varven svarar Sauli Niinistö på andra inrikes- och utrikespolitiska frågor, frågor som rör den ungerska regeringens verbala attacker mot Finland, explosionen på den militära anläggningen i Ryssland och demonstrationerna i Ryssland.

På en fråga om kontroversen i somras när Finland vägrade framföra Ålands syn på det planerade torskfiskeförbudet inför Finlands ordförandeskap i EU svarar presidenten att han inte är tillräckligt insatt utan hänvisar till regeringen.

Talade ni om Östersjön, och om hur Finland och Åland kan bidra till ett renare Östersjön?

– Vi talade inte om Östersjön den här gången. Men jag har ett stort intresse för frågan – vi vill ju ha ett så rent Östersjön som möjligt, säger presidenten.

Han talar också om den ångest som många känner inför miljöproblemen.

– Men det är värt att faktiskt stanna upp och studera sitt eget beteende. Vi har enorma möjligheter att leva ett lyckligt liv på ett sätt som inte skadar miljön.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning