Presidenten och landslagskaptenen ska locka pojkar till läsning

De finlandssvenska läsambassadörerna vill locka pojkar att läsa mer. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Unga och i synnerhet pojkar i tonåren läser allt mindre böcker. En ny kampanj vill få fler att öppna en bok.

Vad har president Sauli Niinistö, landslagskapten Tim Sparv och författaren Kaj Korkea-aho gemensamt? Jo, de är alla läsande män. Tillsammans med tio andra läsande män är de huvudpersoner i Svenska Yles och de finlandssvenska läsambassadörernas nya kortfilm Man läser.

Kortfilmen är flaggskepp för kampanjen Man läser, som inleds på torsdag. Syftet är att locka i synnerhet pojkar i åldern 13-18 till läsning. Filmen kan användas som inspiration i modersmålsundervisningen och locka till läsning genom att visa hur stor glädje och nytta man har av läsningen på livets alla områden.

De finlandssvenska läsambassadörerna Amanda Audas-Kass och Henrika Andersson skriver i ett pressmeddelande att undersökningar visar att ungdomar, och särskilt unga pojkar, läser allt mindre litteratur. Forskning visar också att unga män behöver och följer sina förebilder.

– Vi behöver synliggöra de läsande männen och lyfta fram läsförmågan som den superkraft den är, skriver Audas-Kass och Andersson.

I kortfilmen medverkar även skådespelaren Pelle Heikkilä, ungdomsarbetaren Oscar Lehtinen, ishockeyspelaren Erik Riska, författaren och komikern Axel Åhman, rapartisten Joel Rönn, vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund, fysikläraren Jonas Waxlax, läkaren Max Åström, polisen Rikard "Putte" Lindroos och frisören och dansaren Emil Kontinen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning