Presidenten i New York: Finns en hel del kvar att göra för kvinnorna i Finland

Både president Sauli Niinistö och skådespelaren Emma Watson talade under He For She-tillställningen i natt finsk tid. Bild: Mikko Stig/Andrew Gombert

President Sauli Niinistö berömde jämställdhetssituationen i Finland i samband med ett FN-evenemang han stod värd för i New York.

Jämställdhetsprojektet He For She firade sin tvåårsdag och Niinistö var värd för kvällsmottagningen i lobbyn i det berömda museet för modern konst MoMA tidigt på morgonen finsk tid.

– År 1906 var blev de finländska kvinnorna de första i världen att få obegränsad rösträtt och rätt att ställa upp i riksdagsval. Det var en laglig revolution med revolutionära följder.

Niinistö betonade för gästerna hur Finland redan slagit sönder det kanske hårdaste glastaket.

– Glastaket splittrades senast då min företrädare Tarja Halonen valdes till president. Under hennes presidentskap började barn fråga sina föräldrar om en man också kan bli president.

Niinistö tillade ändå att det trots framstegen finns en hel del att göra för att förbättra kvinnornas ställning i Finland. Niinistö nämnde kvinnornas lägre löner och de fåtaliga kvinnliga företagscheferna.

Kanades premiärminister Justin Trudeau och den brittiska skådespelaren Emma Watson talade också under evenemanget. Watson valde att vädja till amerikanerna inför det stundande presidentvalet.

– USA kan få sin första kvinnliga president. Var snälla och gör mig inte besviken, sade hon.

FN:s generalförsamling fortsätter i dag. Niinistö ska tala inför FN i eftermiddag finsk tid.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning