Presidenten: Finland kan inte bryta avtalet om Åland bara så där

Bild: Antti Aimo-Koivisto

President Sauli Niinistö påminner om att Ålands militärpolitiska ställning definieras i ett internationellt avtal. Avtalet går inte att bryta ensidigt, konstaterade han i samband med att Litauens president Dalia Grybauskaitė besökte Finland.

Enligt avtalet är Åland är demilitariserat i fredstid och neutraliserat under krig. Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) förde nyligen upp demilitariseringen på agendan genom att nämna att militärt samarbete med Sverige kan förbättra Finlands förmåga att försvara öriket.

Jussi Niinistö skrev det i sin blogg, där han också konstaterade att Finland inte tänker försöka ändra Ålands status även om det kunde vara militärt befogat. Som demilitariserat utgör Åland enligt honom ett militärt vakuum, skrev han.

President Sauli Niinistö konstaterar nu att frågan om Ålands demilitarisering först måste diskuteras med ålänningarna eftersom frågan i första hand gäller dem.

Försvarsminister Niinistö har nämnt "gröna män", Ryssland koncept med att placera militärer utan nationsbeteckningar på ukrainskt territorium, som ett potentiellt hot för Åland. Presidenten håller inte med.

– Ålänningarna märker nog mycket lätt om det sker något konstigt i deras omgivning. Själv har jag inte hört något i den riktningen, säger president Niinistö och betonar fortsatt diskussion.

– Vi har hört från Sverige att de förberett sig för att försvara Åland vid behov, men allra först måste vi diskutera frågan med ålänningarna.

Riksdagsledamöter från oppositionen och Åland har kritiserat försvarsministerns uttalanden. Även statsminister Juha Sipilä (C) tar nu ställning mot alla idéer om att militarisera Åland.

– Vi har inte fört några som helst diskussioner om att omvärdera Ålands status, sade Sipilä i riksdagen på tisdagen.

Ryssland hotar Europa?

Han har tidigare lagt fram samma synpunkt, bland annat på nordiska möten.

Litauens president höll gemensam presskonferens med president Niinistö och tog mycket kraftigt ställning mot Rysslands senaste åtgärder.

Hon tycker att den mycket synliga transporten av Iskander-robotar till Kaliningrad är ett öppet hot mot europeiska huvudstäder. Grybauskaitė uppger att även Litauen håller på att rusta upp, men menar att det inte är något hot mot andra länder.

– Iskander-robotar är inte något försvarsvapen, utan används för anfall, sade Grybauskaitė.

Litauen gränsar mot den ryska enklaven Kaliningrad.

Artikeln uppdaterad.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning