Presidenten: Externa aktörer alltid glada då de kan identifiera och utnyttja splittringen

President Sauli Niinistö. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Splittring inom samhällen utgör en grogrund för hot mot säkerheten, säger president Sauli Niinistö.

Niinistö, som talade vid öppningsceremonin av europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot i Helsingfors i dag, betonade i sitt tal en alert men sansad inställning till säkerhetshot.

– Jag har tidvis varit förbryllad över hur debatten om hot från ryska aktörer har en ton som underblåser rädsla, sade Niinistö.

– Naturligtvis måste Ryssland tas på allvar men vi måste också låta bli att överdimensionera hot, sade han.

– Ibland är det svårt att undvika bilden av att vi för ett informationskrig för dem som utmanat oss.

Niinistö betonade också behovet av att på ett bättre sätt ta hand om den interna sammanhållningen. Han påpekade att hot inte alltid i första hand kommer utifrån.

– Våra egna splittringar skapar möjligheter för hybridhot. Externa aktörer blir alltid glada då de kan identifiera och utnyttja splittringen.

Stoltenberg: Icke-statliga aktörer sprider hat

Nato ser mycket allvarligt på rapporterna om att Ryssland stått bakom cyberattackerna i samband med val, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Även icke-statliga aktörer använder sig av verktyg för hybrid- och cyberpåverkan för att sprida hat och propaganda och samla anhängare bakom sina ideologier, sade Stoltenberg.

Det är extremt viktigt att i tid upptäcka vad som pågår eftersom vårt mål är att undvika konflikt genom att ge budskapet att vi är medvetna om vad som händer, fortsatte han.

Även statsminister Juha Sipilä (C) och EU:s utrikeschef Federica Mogherini talade under invigningsfesten.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03