President utlyser afghansk vapenvila inför högtid

Afghansk polis stoppar en bil vid en vägspärr i staden Ghazni där månadens intensiva strider med talibanerna krävt nära 100 civila liv. Bild: TT-AP/Rahmat Gul

Afghanistans president Ashraf Ghani utlyser ett tre månader långt eldupphör med talibanerna inför offerhögtiden id al-Adha. Extremiströrelsen uppger samtidigt att de kommer släppa hundratals fängslade.

– Vapenvilan kommer att starta i morgon och kommer att fortsätta så länge talibanerna respekterar den, säger Ashraf Ghani under en tv-sänd ceremoni i Kabul och uppmanar talibanledarna att välkomna afghanernas önskan om en långvarlig fred.

Källor inom talibanrörelsen svarar att flera ledare accepterar en provisorisk vapenvila på fyra dagar, men att högste ledaren Haibatullah Akhundzada först måste ge godkännande. Talibanerna uppger också i ett uttalande att de kommer att släppa "hundratals fängslade" i samband med högtiden, utan att gå in på några ytterligare detaljer.

Augusti har präglats av intensiva strider i den strategiskt viktiga staden Ghazni i östra Afghanistan. Minst 150 soldater och 95 civila har mist sina liv i en fem dagar lång belägring av staden. Talibanerna kunde tryckas tillbaka med hjälp av amerikanska styrkor.

Id al-Adha startar officiellt på tisdag och avslutar muslimernas vallfärd till Mecka i Saudiarabien. Muslimer firar den till minne av historien om Abrahams villighet att offra sin son på order av Gud och under högtiden offras ett djur. En del av det slaktade djuret skänks till fattiga.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning