President- och tävlingsbåtar på mässan

VÅRKÄNSLOR. Båtmässan pågår hela veckan. Över 600 båtar ställs ut. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Närmare 600 båtar ställs ut i Mässcentrets sju hallar i samband Nordeuropas största Båtmässa, Vene 17 Båt. Mässan pågår ända till den 19 februari.

Av mässans båtar är långt över hälften finländska. Den största båten på mässan i år är finländska Nord Star 47.

De inhemska båtarna får konkurrens av bland annat svenska Anytecs tre modeller: 530, 622, 750 SPD: Den svenska bowridern har till det yttre förnyats radikalt. Till de värsta konkurrenterna hör Buster Magnum.

Bland de utländska nyheterna märks Galeon 445 HTS som nu visas upp i Finland för första gången. Två sovsalonger med varsin toa och salong gömmer sig under däcket.

Nordkapp Enduro och Avant 605 Ranger är två intressanta och sportiga norrmän där konceptet bygger på aluminium i kombination med glasfiberinredning. Svenska klassikern Uttern gör comeback med ny återförsäljare i Finland. På mässan visas Uttern D77 upp.

Bland de inhemska märkena presenterar Finnmaster sin Pilot 7 Weekend med bättre bokomfört än förr. Bella presenterar sina nyheter 500 och 550 BR som ritats av Espen Thorup och karaktäriseras av flexibel och multifunktionell inredning. Nord Star 24 Patrol har fått större däcksutrymmen.

Flera träbåtsbyggare presenterar sina båtar på mässan och i Mahogny Yachting Society (MYS) monter finns upprustade mahognybåtar, bland annat presidentbåtarna Kultaranta I och Kultaranta II för att hedra jubileumsåret Finland 100 år. På båtmässan ingår i år också en utställning med tävlingsmotorbåtar.

Foiling-båtar och klassförbundens båtar finns samlade i Seglingsvärlden. I fjol förevisades Foiling-båtarna för första gången och nu är de i större fokus än någonsin tidigare. På mässan kommer tre tvåpersoners katamaraner – Nacra 15, Nacra 17, Nacra 20 – och tre Moth-singelbåtar att visas upp.

– Vi har i år vindmaskiner som möjliggör förevisningar av helt nya grenar. På programmet står brädsegling, segelkanoter, jollar och radiostyrda segelbåtar. Nytt är dessutom ett Dragon board SUP-bräde för fyra personer och Lazer Wizard Flyboard Show, berättar Tomi Frick från Mässcentret.

I fiskeområdet finns en ny Rapala-kastbana och i Seglingsvärlden finns en 10 meter lång bassäng där man kan segla.

Seglingshamnen får besök av inhemska och internationella toppseglare inom olika klasser. Fredagen den 17 februari kl. 17 kommer den ansedda seglaren Richard Mason att berätta om världsomseglingstävlingen Volvo Ocean Race.

Carta Marina digitaliserades

En stor nyhet för alla fritidsskeppare är att det fiktiva övningssjökortet Carta Marina, som är bekant från navigationskurserna, nu har digitaliserats. Eleverna kan tack vare digitaliseringen för första gången navigera med simulatorer på sjöfartsskolan Aboa Mare.

Den digitala versionen har utvecklats i samarbete mellan Aboa Mare, Finlands Navigationsförbund och Trafikverkets kartavdelning.

Fördelarna med det digitala kortet är att kursledarna lätt kan ändra navigationsförhållandena i de olika simulatorövningarna.

Besökarna kan pröva simulatorn under Båtmässan.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning