President Obama kallas för fet katt

Bild: Lehtikuva/Mandel Ngan

USA:s förre president Barack Omaba skapar rubriker i sitt hemland. Obama har nämligen gått med på att tala på en hälsovårdsmässa i september. Arvode? 400 000 dollar eller cirka 370 000 euro.

Det är finansjätten Cantor Fitzgerald som står för fiolerna. Företaget arrangerar mässan.

De Trumptrogna konservativa medierna, Fox Business och New York Post, var inte sena att kritisera Obama som de kallade för en ny fet katt i affärsvärldens centrum på Wall Street. Under sin tid som president använde sig Obama av samma uttryck då han kritiserade högavlönade bankirer för att fortsätta lyfta fantasisummor trots att de varit med och orsakat en global ekonomisk kris.

Det är inget nytt att amerikanska presidenter "cashar" in efter att ämbetsperioden tagit slut. George W Bush debiterade mellan 100 000 och 200 000 dollar för sina tal medan exempelvis Bill Clinton dragit in miljoner och åter miljoner för sina uppträdanden världen över.

Obamas rådgivare Eric Schultz tar presidenten i försvar.

– Obama kommer att tala lite här och där i framtiden. Ibland oftare, ibland mer sällan. Ibland får han betalt, ibland inte. Men jag kan försäkra er om att Obama står fast vid sina värderingar, sade Schultz till Washington Post.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00