President Niinistö valde mosaik

Presidenten väljer själv vilken konstnär som målar det officiella porträttet. Sauli Niinistös val var hundra unga konstnärer.

Mosaikporträttet avtäcktes på fredagen i statsrådsborgen i Helsingfors. Det består av hundra mindre verk som har gjorts av hundra konstnärer: grafiker, skulptörer, konstmålare samt video-, performance- och fotokonstnärer.

I sitt korta tal vid avtäckningsceremonin sade Sauli Niinistö att han vill att tavlan ska kommunicera att både landet och människan är mångfacetterade. Han förnekar att metodvalet skulle ha att göra med att han inte hade lust att sitta modell i timtal.

– Det visar att man kan göra konst på många sätt, sade Niinistö.

För produktionen av porträttet står bildkonstnärerna Atro Linnavirta och Anita Naukkarinen. Först fotograferades president Niinistö, och därefter delades fotografiet i hundra bitar som lottades ut bland konstnärerna. Konstnärerna hade konstnärlig frihet att göra en egen tolkning av sin bit av porträttet.

Porträttet, som har beställts av statsrådet, kommer att finnas i sessionssalen för presidentföredragningar i statsrådsborgen. Allmänheten har möjlighet att se porträttet när det ställs ut i Ateneum i juni.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00