President Niinistö valde att avbildas med mosaik

Presidenten väljer själv vilken konstnär som målar det officiella porträttet. Sauli Niinistö valde hundra unga konstnärer.

Mosaikporträttet avtäcktes på fredagen i statsrådsborgen i Helsingfors. Det består av hundra mindre verk som har gjorts av hundra konstnärer: grafiker, skulptörer, konstmålare samt video-, performance- och fotokonstnärer.

I sitt korta tal vid avtäckningsceremonin sade Sauli Niinistö att han vill att tavlan ska kommunicera att både landet och människan är mångfacetterade. Han förnekar att metodvalet skulle ha att göra med att han inte hade lust att sitta modell i timtal.

– Det visar att man kan göra konst på många sätt, sade Niinistö.

Porträttet, som har beställts av statsrådet, kommer att finnas i sessionssalen för presidentföredragningar i statsrådsborgen.

Allmänheten har möjlighet att se porträttet när det ställs ut i Ateneum i juni.

Här kan man se både Niinistös och de tidigare presidenternas porträtt.

Porträttet kommer att hänga i statsrådsbrogen men kan ses i Ateneum i sommar. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Så här gjordes porträttet

Det samfundskonstnärliga porträttet har producerats av bildkonstnärerna Atro Linnavirta och Anita Naukkarinen.

Idén till porträttet härrör från 2012, då den nyvalda presidenten Sauli Niinistö tog emot ett samfundskonstnärligt porträtt som samtidigt var en visuell protestlista. Verket, gjort av studenter vid konstinstitutet i Lahtis, försvarade bland annat konstskolor som hotades av nedläggning.

Inspirerad av verket från 2012 och jubileumsårets tema ”Tillsammans” bjöd president Niinistö in hundra konstnärer. Först fotograferades president Niinistö, och därefter delades fotografiet i hundra bitar som lottades ut bland konstnärerna.

Konstnärerna hade konstnärlig frihet att göra en egen tolkning av sin bit av porträttet. De arbetade på var sitt håll utan att veta vad de andra gör. Till sist lades bitarna ihop så att de bildar ett enda verk.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03