President Niinistö talar om arktisk säkerhet i München

Ukrainas president Petro Porosjenko och president Sauli Niinistö i München.Bild: Lehtikuva/Handout/Katri Makkonen

Sauli Niinistö deltar i dag i en paneldiskussion på den årliga säkerhetskonferensen i München. Hans anförande kommer att inleda en sluten tillställning på temat stormaktspolitik i norr.

Andra som kommer att presentera sina riktlinjer är bland annat Storbritanniens statsminister Theresa May, Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och H. R. McMaster, som leder USA:s nationella säkerhetsråd och är president Donald Trumps säkerhetspolitiska rådgivare.

Enligt STT kommer man också at behandla rapporten om en eventuell FN: fredsoperation i Ukraina. Det är Anders Fogh Rasmussens konsultföretag som har låtit göra utredningen. Rasmussen var Natos generalsekreterare 2009–2014 och jobbar nu som rådgivare till Ukrainas president Petro Porosjenko.

I utredningen presenteras en operation på 20 000 personer, där också icke Natoländer som Finland, Sverige och Österrike kunde ha en stor roll. I en intervju med Ilta-Sanomat konstaterar Rasmussen att operationen måste ha FN:s säkerhetsråds godkännande innan Finland kan överväga att delta.

I München på fredagen bad president Porosjenko andra länder om stöd för att få bukt på Rysslands aggressivitet.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33