President Niinistö talar om arktisk säkerhet i München

Ukrainas president Petro Porosjenko och president Sauli Niinistö i München. Bild: Lehtikuva/Handout/Katri Makkonen

Sauli Niinistö deltar i dag i en paneldiskussion på den årliga säkerhetskonferensen i München. Hans anförande kommer att inleda en sluten tillställning på temat stormaktspolitik i norr.

Andra som kommer att presentera sina riktlinjer är bland annat Storbritanniens statsminister Theresa May, Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och H. R. McMaster, som leder USA:s nationella säkerhetsråd och är president Donald Trumps säkerhetspolitiska rådgivare.

Enligt STT kommer man också at behandla rapporten om en eventuell FN: fredsoperation i Ukraina. Det är Anders Fogh Rasmussens konsultföretag som har låtit göra utredningen. Rasmussen var Natos generalsekreterare 2009–2014 och jobbar nu som rådgivare till Ukrainas president Petro Porosjenko.

I utredningen presenteras en operation på 20 000 personer, där också icke Natoländer som Finland, Sverige och Österrike kunde ha en stor roll. I en intervju med Ilta-Sanomat konstaterar Rasmussen att operationen måste ha FN:s säkerhetsråds godkännande innan Finland kan överväga att delta.

I München på fredagen bad president Porosjenko andra länder om stöd för att få bukt på Rysslands aggressivitet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning