President Niinistö på Hanken: EU måste bli starkare

Sauli Niinistö talade på aktualitetsseminariet Finlands ekonomiska framtid på onsdagen. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Presidenten ser positiva tecken i det globala maktspelet.

President Sauli Niinistö bjöd åhörarna på Ekonomiska samfundets, Handelsgillets och Hankens gemensamma seminarium på en analys av global maktpolitik på onsdagseftermiddagen.

– Som ni vet har stormaktspolitiken kommit tillbaka. Vi har fyra spelare: EU, Kina, USA och Ryssland. Allt som gäller Syrien, Ukraina och Nordkorea beror på hur det här spelet går, även ekonomi och frihandel.

Presidenten berättar att han förundrats över hur lugna marknaderna varit trots de senaste årens politiska turbulens.

– Mycket händer när amerikanska centralbanken eller ECB säger något eller trycker mer pengar, men inget händer när Kim Jong-Un skjuter ballistiska missiler. Det är bra att det är lugnt, det kan ha en positiv effekt på politiken i några länder. Om de ser att marknaderna är lugna tar de kanske det lugnt.

Men en sak oroar honom.

– Det verkar som om EU ofta eller oftast saknas från de bord där man på riktigt fattar beslut om den globala framtiden. Vi behöver ett starkare EU.

Niinstö utvecklar sina tankar om stormaktspolitiken genom att betrakta världen från de olika makthavarnas synvinklar: Xi Jinpings, Donald Trumps, Vladimir Putins och EU:s.

– Xi har gjort det mycket klart att Kina och EU har mycket gemensamt, en silkesväg från Peking till Europa. Han ser Moskva och Putin men talar inte så mycket åt det hållet.

Beträffande relationerna mellan Ryssland och USA tror han att det snart kan komma en förändring.

– Av inrikespolitiska skäl började Trump förskjuta Putin. Min tolkning när vi hörde Moskva säga att relationerna är värre än under kalla kriget, är att Moskva hjälpte Trump i hans inrikespolitik. Om Trump klarar sig beträffande den ryska inblandningen i presidentvalet tror jag att relationerna mellan Moskva och Washington snabbt förbättras.

Själv säger sig Niinistö sig ha blivit överraskad när han mötte Putin i somras.

– Putin sa att ett starkt EU är viktigt för Ryssland. När jag pratade med kansler Angela Merkel sa hon att hon noterat detsamma – Ryssland vill samarbeta mer med Europa. Varför? Moskva är inte med på silkesvägen mellan Kina och EU. Alla vet att man vill vara med i en klubb som gör något bra tillsammans.

Från Washingtonperspektivet ser han inte så mycket av omvärlden, där är fokus på inrikespolitik.

– Men det som just nu händer i Peking kan vara en vändpunkt, USA kan bli mer aktivt globalt. Hoppas det är så.

EU kallar han snarare ett objekt än ett subjekt.

– Det är inte bra. EU måste bli starkare. Frågan gäller inte bara status, eller att vi ska kunna sitta vid rätt bord. Frågan är större, den gäller demokrati, mänskliga rättigheter och jämlikhet. Den som vill föra sina värderingar vidare måste vara stark, man lyssnar bara på dem som är starka. EU har en stor och viktig uppgift.

President Niinistö säger sig vara lite optimistisk när det gäller framtiden, baserat på hans analys av omvärlden. Samtidigt vill han inflika att det finns två slags människor.

– Det finns de som inte vet, och de som inte vet att de inte vet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning