President Niinistö manar till lugn

Sauli Niinistö försöker gjuta olja på vågorna. Bild: Heikki Saukkomaa

President Sauli Niinistö vill lugna de oroade stämningarna i Europa efter valresultatet i USA. Enligt Niinistö framträdde Donald Trump betydligt mer konstruktivt än tidigare då han talade till sina anhängare efter att resultatet klarnat.

– Jag tror inte att resultatet leder till något uppskakande, varken globalt eller ur Östersjösynvinkel, sade Sauli Niinistö till journalister på Natos högkvarter i Bryssel, där han träffade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Nato och Natomedlemskap hänger inte fast vid en person, även om den personen vore USA:s president. Det inverkar inte i Finland, så tror jag, svarade Niinistö på en fråga som Wall Street Journal ställde.

Niinistö beskrev Donald Trumps segertal som "ett lugnande budskap".

– Förstås tänder det inte känslor och reaktioner (hos hans anhängare) på samma sätt. Men det är kanske bättre att bara lyssna på honom och se hur situationen utvecklas.

Niinistö sade att han följde med valthrillern intensivt under natten och sov bara en timme.

– Jag visste att jag fastnar direkt om det blir vändningar.

Niinistö ser det som en positiv sak att Trump betonat betydelsen av dialog med Ryssland. Dialogen mellan USA och Ryssland har även tidigare haft en central roll bland annat då man sökt lösningar till krigen i Ukraina och Syrien.

Håller säkerhetsgarantierna?

Niinistö ville inte bedöma hur valet av Trump inverkar på Natos säkerhetsgarantier. Trump har menat att säkerhetsgarantierna är villkorliga och förutsätter att europeiska allierade satsar tillräckligt mycket på det egna försvaret.

Niinistö anser att det vore bra om de europeiska länderna skulle vakna upp till det faktum att säkerhetssituationen ändrats och ta mer ansvar för sin säkerhet. Enligt presidenten har Finland gjort det.

Natos generalsekreterare Stoltenberg sade att han är alldeles säker på att USA även framdeles förbinder sig vid Natos säkerhetsgarantier och säkerheten i Europa.

– Jag är övertygad av det eftersom ett starkt Nato är viktigt för Europa, men också väldigt viktigt för USA. Två världskrig har gett oss denna stabilitet i Europa, sade Stoltenberg.

Niinistö är den första finländska presidenten som gästar Natos högkvarter.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning