President Niinistö kritiserar Timo Soini: "Jag tycker det är en elementär konstighet"

President Sauli Niinistö (t.h.) anser att det är svårt att tolka utrikesminister Timo Soinis medverkan i en tillställning för abortmotståndare enbart som privat verksamhet. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Republikens president Sauli Niinistö är fundersam över att utrikesminister Timo Soini deltagit i en tillställning för abortmotståndare i början av maj. Han uttalar sig i Talouselämä.

I en intervju för Talouselämä riktar republikens president Sauli Niinistö kritik mot utrikesminister Timo Soinis (Blå) agerande under en arbetsresa till Kanada i maj.

Soini deltog i en tillställning för abortmotståndare medan han var på ministerresa i Kanada och Blå framtids statssekreterare Samuli Virtanen publicerade ett twitterinlägg om det.

Soini har påpekat att han, precis som alla andra, har åsikts- och religionsfrihet men president Niinistö köper inte den förklaringen.

– Det är svårt för en minister och politiker att vara med i en samhällelig åsiktsyttring som privatperson. Jag tycker det är en elementär konstighet, säger Niinistö till Talouselämä.

– Man kan naturligtvis gå på gatan, det är en privat verksamhet. Men en minister kan inte som privatperson uttrycka sina åsikter i en samhällelig och politisk diskussion under ett utlandsbesök, i synnerhet inte om åsikterna har en koppling till en brännande fråga i det landet.

Niinistö påpekar att också en minister kan agera som privatperson under sin fritid, men att dylika ställningstaganden knappast kan tolkas som privata åsikter.

Timo Soini har varit i blåsväder sedan han skrev ett kritiskt blogginlägg om den irländska folkomröstningen om landets abortlagstiftning. Bland annat Samlingspartiets ministrar Kai Mykkänen och Anne-Mari Virolainen var snabbt ute och intygade att Soinis skriverier inte representerar regeringens linje i abortfrågan.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46