President Niinistö kritiserar Timo Soini: "Jag tycker det är en elementär konstighet"

President Sauli Niinistö (t.h.) anser att det är svårt att tolka utrikesminister Timo Soinis medverkan i en tillställning för abortmotståndare enbart som privat verksamhet. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Republikens president Sauli Niinistö är fundersam över att utrikesminister Timo Soini deltagit i en tillställning för abortmotståndare i början av maj. Han uttalar sig i Talouselämä.

I en intervju för Talouselämä riktar republikens president Sauli Niinistö kritik mot utrikesminister Timo Soinis (Blå) agerande under en arbetsresa till Kanada i maj.

Soini deltog i en tillställning för abortmotståndare medan han var på ministerresa i Kanada och Blå framtids statssekreterare Samuli Virtanen publicerade ett twitterinlägg om det.

Soini har påpekat att han, precis som alla andra, har åsikts- och religionsfrihet men president Niinistö köper inte den förklaringen.

– Det är svårt för en minister och politiker att vara med i en samhällelig åsiktsyttring som privatperson. Jag tycker det är en elementär konstighet, säger Niinistö till Talouselämä.

– Man kan naturligtvis gå på gatan, det är en privat verksamhet. Men en minister kan inte som privatperson uttrycka sina åsikter i en samhällelig och politisk diskussion under ett utlandsbesök, i synnerhet inte om åsikterna har en koppling till en brännande fråga i det landet.

Niinistö påpekar att också en minister kan agera som privatperson under sin fritid, men att dylika ställningstaganden knappast kan tolkas som privata åsikter.

Timo Soini har varit i blåsväder sedan han skrev ett kritiskt blogginlägg om den irländska folkomröstningen om landets abortlagstiftning. Bland annat Samlingspartiets ministrar Kai Mykkänen och Anne-Mari Virolainen var snabbt ute och intygade att Soinis skriverier inte representerar regeringens linje i abortfrågan.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning