President Niinistö gör sitt första officiella besök i Afrika – träffar Etiopiens pinfärska fredspristagare

Besöket i Etiopien är det första officiella besök som Niinistö gör i Afrika. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

I dag, tisdag, träffar Sauli Niinistö Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed som i fredags tilldelades Nobels fredspris.

Under sitt officiella besök i Etiopien träffar Sauli Niinistö president Sahle-Work Zewde i Addis Abeba. Presidenterna ska bland annat diskutera Finlands och Etiopiens bilaterala relationer och aktuella regionala och internationella frågor.

Senare på dagen ska Niinistö också träffa Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, som för bara några dagar sedan till delades Nobels fredspris.

Första besöket

Besöket i Etiopien är det första officiella besök som Niinistö gör i Afrika. Det är också fråga om det första presidentbesöket mellan Finland och Etiopien. År 2013 besökte Niinistö Sydafrika med anledning av minnesstunden för president Nelson Mandela.

Enligt Yle har Afrika inte prioriterats av Niinistö om man jämför med till exempel Tarja Halonen eller Martti Ahtisaari. Afrika har nu blivit allt mer aktuellt i och med den nya regeringen och Finlands EU-ordförandeskap. Jutta Urpilainen (SDP) ser dessutom ut att bli EU-kommissionär med ansvar för utvecklingspolitik och Afrikarelationer.

Marikki Stocchetti, Finlands utvecklingspolitiska råds generalsekreterare, säger till Yle att Niinistös besök i Etiopien möjligen tyder på en liten förändring i Finlands utrikespolitik.

– Det har till och med varit lite underligt att Afrika ett tag har hamnat lite i bakgrunden. Vi i Finland har kanske haft svårt att förhålla oss till det faktum att Afrikas betydelse avspeglas också hos oss, säger Stocchetti till Yle.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning