President Niinistö fördömer attentaten – EU redo att bistå

Bild: Lehtikuva-AFP/Ishara S. Kodikara

Grymheterna på Sri Lanka har fått politiker att reagera både i Finland och i EU. EPP-politiker vill se åtgärder för kristna minoriteter och religionsfrihet.

President Sauli Niinistö har framför sina kondoleanser till Sri Lankas president Maithripala Sirisena, skriver presidentens kansli på Twitter.

– Våra tankar går till offrens familjer. Finland fördömer de här terrordåden och människorna som ligger bakom dem.

Juha Sipilä (C), statsminister i Finlands expeditionsregering, skriver på Twitter att de hemska attackerna i Sri Lanka gör honom sorgsen.

– Vi följer med situationen noggrant. Mina tankar är med de skadade och offrens vänner och familjer. Vi fördömer bestämt de här fega gärningarna, skriver Sipilä.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker framför sina kondoleanser till offrens familjer som hade samlats till fredlig gudstjänst.

– Vi är redo att bistå, skriver Juncker.

Flera andra toppolitiker i EU har också reagerat på attentaten. Socialdemokraternas toppkandidat i EU-valet Frans Timmermans skriver på Twitter att en dag som står för fred har fläckats av grymheterna.

– Hatet kommer inte att segra

EPP:s toppkandidat Manfred Weber skriver att skyddet av kristna minoriteter måste prioriteras högre.

Medan Europaparlamentets talman Antonio Tajani (EPP) kallar attackerna för ett massmord av kristna.

– Låt oss jobba för religionsfrihet runtom i världen, skriver Tajani.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning