President Niinistö: Farligt att publicera hemlighetsstämplat material

President Sauli Niinistö säger att uppgifterna i Helsingin Sanomats artikel kan skada Finland. Foto: Vesa Moilanen/LehtikuvaBild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

På lördag publicerade Helsingin Sanomat uppgifter ur hemlighetsstämplat underrättelsematerial. President Sauli Niinistö säger att en brottsutredning har inletts angående läckan.

I HS artikel framkommer det bland annat att den militära underrättelsetjänsten oroat sig för gasledningen Nord Stream och följer med den ryska militärens agerande.

HS skriver att tidningen planerar att fortsätta rapporteringen de kommande dagarna.

De läckta dokumenten är hemlighetsstämplade. Minst ett dokument har en stämpel med texten väldigt hemligt.

I ett utlåtande säger president Sauli Niinistö att någon läckt ut dokument utan lov och att en brottsutredning har startat. Niinistö är också kritisk till att HS publicerat uppgifterna.

– Att avslöja innehållet i dokument med den högsta säkerhetsklassen är kritiskt för vårt lands säkerhet och kan orsaka stora skador, säger Niinistö i utlåtandet.

Tidigare under dagen sade försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) att han ser väldigt allvarligt på läckan.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00