President Niinistö: Farligt att publicera hemlighetsstämplat material

President Sauli Niinistö säger att uppgifterna i Helsingin Sanomats artikel kan skada Finland. Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

På lördag publicerade Helsingin Sanomat uppgifter ur hemlighetsstämplat underrättelsematerial. President Sauli Niinistö säger att en brottsutredning har inletts angående läckan.

I HS artikel framkommer det bland annat att den militära underrättelsetjänsten oroat sig för gasledningen Nord Stream och följer med den ryska militärens agerande.

HS skriver att tidningen planerar att fortsätta rapporteringen de kommande dagarna.

De läckta dokumenten är hemlighetsstämplade. Minst ett dokument har en stämpel med texten väldigt hemligt.

I ett utlåtande säger president Sauli Niinistö att någon läckt ut dokument utan lov och att en brottsutredning har startat. Niinistö är också kritisk till att HS publicerat uppgifterna.

– Att avslöja innehållet i dokument med den högsta säkerhetsklassen är kritiskt för vårt lands säkerhet och kan orsaka stora skador, säger Niinistö i utlåtandet.

Tidigare under dagen sade försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) att han ser väldigt allvarligt på läckan.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning