President Niinistö diskuterade Ukraina och Navalnyj med Putin

President Sauli Niinistö diskuterade aktuella frågor med Rysslands president Vladimir Putin under ett telefonsamtal på tisdagen. Bilden är från ett möte i Helsingfors 2019. Bild: Markku Ulander

Republikens president Sauli Niinistö diskuterade ett antal känsliga frågor under ett telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin på tisdagskvällen.

President Sauli Niinistö och hans ryske kollega Vladimir Putin hade ett långt telefonsamtal på tisdagskvällen, uppger presidentens kansli.

Presidenterna diskuterade det spända läget på Krimhalvön och vid den rysk-ukrainska gränsen. President Niinistö uttryckte sin allvarliga oro kring tillspetsningen av läget i och med att ryska trupper och materiel har flyttats fram. Han tog upp behovet av en dialog för att lindra spänningen, uppger kansliet.

Presidenterna ska också ha diskuterat den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs situation. Navalnyj sitter i fängelse och hungerstrejkar mot hur han behandlats.

President Putin ska också ha informerat president Niinistö om sitt samtal med USA:s president Joe Biden och deras planerade möte.

Biden har i ett samtal med Putin föreslagit möte i ett tredje land. För tre år sedan möttes Putin och dåvarande presidenten i USA, Donald Trump i Helsingfors.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning