President Niinistö deltar – Hockeyfest med legendarer på Braheplanen

Braheplanen i Berghäll är en idrottsplan som stadsborna gillar. Här spelas också bandyligans matcher. Bild: Tommy Pohjola

Vjatjeslav Fetisov och Jari Kurri är några av spelarna som kommer till konstisbanan i Berghäll på lördag. Också Sauli Niinistö vill trixa med pucken.

FN:s sändebud för arktiska områden Vjatjeslav Fetisov är i morgon i hjärtat av Helsingfors för att påminna stadsborna om miljöhotet. Äldre stadsbor minns Fetisov som en gyllene kugge i det svårslagbara Sovjetlandslag som på 1980-talet regerade i hockeyrinkarna.

Vjatjeslav Fetisov och Jari Kurri är hedersgäster i den årliga hockeyturneringen Save Pond Hockey. I fjol deltog också president Sauli Niinistö. På fredag eftermiddag blev det klart at Niinistö spelar också i år.

Fetisov är FN:s sändebud för arktiska områden och meningen var att han och en lång rad andra hockeylegender och Hollywoodstjärnor skulle i slutet av april spela en hockeymatch på Nordpolen.

– Mediernas intresse för evenemanget var så stort att vi beslöt att spela i april 2020. Det här ger oss tid för bättre och större förberedelser, säger Fetisovs medhjälpare Sergej Rybakov.

Lite plusgrader och slask är inget stort problem på konstisbanan. Så här såg det ut på fredag morgon. Bild: Tommy Pohjola

Greenpeace och Världsnaturfonden WWF stöder projektet. Förenta Nationerna är medvetna om klimatavtrycket som showmatchen på Nordpolen orsakar, men det är lite oklart hur man kompenserar för miljöavtrycket som uppstår när 60–70 spelare och medier flyger fram och tillbaka till Nordpolen.

Lördagens turnering spelas från morgon till kväll på konstisen i hjärtat av Helsingfors och den är slutsåld. 32 lag deltar vilket betyder 250 spelare i olika åldrar, viktklasser och kön – som alla har glimten i ögat.

– Naturis var allt för mig när jag växte upp, säger Vjatjeslav Fetisov inför besöket i Helsingfors.

Braheplanen är populär bland stadsbor och turister. Hockeyturneringen spelas klockan 10–17.

Enligt ett nytt diplomarbete motsvarar hockeyligans klimatavtryck 640 finländares årliga utsläpp. Säsongen 2017–2018 spelades det 500 matcher i Ligan.

Hockeyligan jämför detta med en flygning Helsingfors–Singapore–Helsingfors. Det ger ett klimatavtryck som motsvarar det koldioxidutsläpp som ungefär 1 000 finländare har.

Källa: SM-liiga

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning