President Halonen kliver upp på universitetstoppen – blir ordförande för HU

Helsingfors universitets nya styrelseordförande Tarja Halonen tror att lilla Finland kan bli stor på den globala marknaden om man ser till att förvalta den nordiska välfärsmodellen väl. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

President Tarja Halonen valdes till styrelseordförande för Helsingfors universitet. Hon ser universitetet som en oersättlig del av samhället. Helsingfors universitets styrelse har en mandatperiod på fyra år.

Helsingfors universitets styrelse har 13 ledamöter, varav sju representerar universitetet och sex väljs utanför universitetet. Tarja Halonen, Ilona Herlin, Tommi Laitio, Jussi Pajunen, Ilona Riipinen och Teija Tiilikainen är styrelsens externa ledamöter.

Halonen valdes till ordförande och Teija Tiilikainen till vice ordförande under styrelsens möte på onsdagen.

– Trots att det är viktigt att hålla sig à jour och vara konkurrenskraftig, hoppas jag att universiteten kan ha ett bredare perspektiv. Kunskap, utbildning och forskningssatsningar är oerhört viktiga. Jag hoppas att finländarnas traditionellt stora förtroende och respekt för den här sektorn består, säger Halonen till Aamulehti.

President Halonen vill utnyttja sin internationella kontaktyta och erfarenheter i sitt nya uppdrag. Hon ser universitetet som en viktig del av samhället på flera olika nivåer.

– Finland har en verklig möjlighet att klara sig i den globala konkurrensen och ta hand om den nordiska välfärdsstaten. Genom utbildning, forskning och innovation, säger hon till Aamulehti.

På våren kommer den nya styrelsen att besluta om universitetets följande rektor.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03