Premiärminister Modi stolt – trots Indiens månlandarfiasko

Bild: Manish Swarup/TT-AP

Den obemannade landaren var just i färd med att ta mark på månen när Indiens rymdmyndighet Isro förlorade kontakten med den.

Misslyckandet på lördagen innebär ett kraftigt bakslag för landets rymdprogram och planerna på att bli det första landet i världen att utforska månens sydpol.

Men premiärminister Narendra Modi gör vad han kan för att hålla lågan vid liv.

– I vår ärorika flertusenåriga historia har vi ställts inför situationer som måhända bromsat oss, men de har aldrig krossat vårt mod, säger Modi i ett tal till nationen.

I ett känsloladdat ögonblick kunde premiärministern sedan ses krama om och trösta den synbart förkrossade Isro-ordföranden Kailasavadivoo Sivan.

– Vi är övertygade om att när det gäller vårt rymdprogram så ligger det bästa framför oss, säger Modi.

Månlandaren Vikram var en del av rymdfarkosten Chandrayaan-2 som lyfte den 22 juli från rymdcentret Satish Dhawan på ön Sriharikota i östra Indien, inför en publik på tusentals personer.

Chandrayaan-2 och bärraket på uppskjutningsplattformen den 15 juli. Arkivbild.

Foto: Manish Swarup/AP/TT

http://tt.se/media/image/sdl_We3gj2Hy4M

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning