Premiär för Netflix första svenska tv-serie

Tv-serien Störst av allt, som bygger på Malin Persson Giolitos bok med samma namn, mötte en internationell publik på filmfestivalen i Berlin. Arkivbild. Bild: TT/Sören Andersson

Malin Persson Giolito var först tveksam när man ville göra tv-serie av hennes bok Störst av allt, men hon fick ett erbjudande hon inte kunde tacka nej till. Nu presenteras serien på filmfestivalen i Berlin.

Störst av allt, som bygger på den svenska författaren Malin Persson Giolitos bästsäljande bok om en skolskjutning och dess efterspel, är strömningstjänsten Netflix första svenska tv-serie. Den är dessutom en av några få utvalda tv-serier som presenteras på filmfestivalen i Berlin.

– Det är ju lite speciellt eftersom detta är den första svenska Netflixserien. Jag pendlar mellan att känna mig som en kamikazepilot och att tycka att det är obeskrivligt kul, säger Malin Persson Giolito.

Tonårstjej i centrum

Boken Störst av allt publicerades 2016. Det var Persson Giolitos fjärde roman och den belönades bland annat med Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman. Boken har blivit en stor kritiker- och läsarframgång även internationellt. Den skiljer sig från merparten av andra böcker i genren genom att det viktiga inte är vem som sköt, utan varför.

– Det ska inte vara en handlingsdriven "whodunit". Den är inte spännande på det viset, säger Malin Persson Giolito.

Huvudperson är 18-åriga Maja. Det är hon som ställs inför rätta, det är via henne som läsaren förs genom denna skildring av ett samhälle som håller på att rämna. Det är ett samhälle där fördomar och klassklyftor cementeras redan i skolan.

"Kerstin Ekmanskt negativ"

Störst av allt har regisserat av norrmannen Per Olav Sörensen.

– Från början fanns det mycket berättarröster, det ville jag inte ha. Jag ville berätta visuellt. Och det gör man genom att hela tiden sätta kameran på huvudpersonen. Det ska vara extremt subjektivt, det ska vara konsekvent ur hennes perspektiv, för det är ju hennes historia som vi berättar, säger han.

Just den saken var en av de detaljer som oroade Persson Giolito innan hon tackade ja till att sälja tv-rättigheterna.

– Jag föreställde mig att det skulle vara svårt. Allt det filmiska, lyxiga miljöer och fester, det är inte det viktiga. Det viktiga är det som händer inne i huvudet på Maja, och jag föreställde mig att det inte är så lätt att föra över till rörliga bilder. Jag var väldigt "Kerstin Ekmanskt" negativ. Men så dök den här chansen upp och då sa jag omedelbart ja, så lättimponerad är jag, säger hon.

Får inte bli en långkörare

Malin Persson Giolito har varit med och haft åsikter och följt inspelningsprocessen.

– De har ändrat en del, och jag är ödmjuk inför det faktum att jag lämnade över kontrollen och då måste de få göra sin grej, säger hon.

För Malin Persson Giolito är det viktigt att tv-serien Störst av allt inte blir till någonting som sträcker sig över åtta säsonger och aldrig får ett slut.

– Det är viktigt att berättelsen, som den ser ut i boken, tar slut här, och det har de lyssnat på, säger hon.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning