Premiär för Alandica Debatt – Ålands eget Almedalen

Kansliminister Nina Fellman hoppas på att årets uppsättning av Alandica Debatt inte blir den enda.Bild: Nya Åland/Jonas Edsvik

På onsdag inleds Alandica Debatt, det åländska svaret på den svenska politikerveckan i Almedalen på Gotland. På det två dagar och 30 punkter långa programmet står bland annat partiledardebatt, metoo-diskussioner och filmsamarbete.

– Huvudbudskapet är att nu händer det, säger kansliminister Nina Fellman, när landskapsregeringen presenterade programmet för evenemanget Alandica Debatt.

Sedan 2013 har Ålands landskapsregering varje år deltagit i Almedalsveckan som blivit en tummelplats för politiker, näringsliv och medier på Gotland.

Till Almedalsveckan kommer politiker och beslutsfattare som landskapsregeringen inte har tillgång till annars. Det gäller också den finländska motsvarigheten Finlandsarenan i Björneborg.

– Men det är väldigt svårt att komma fram på svenska i den finska samhällsdebatten, sade Nina Fellman när planerna på Alandica Debatt började ta form.

Schori, Haavisto, Berner...

Alandica Debatt äger rum den 13–14 juni på kultur- och kongresscentret Alandica i Mariehamn. Det är första året evenemanget hålls, men arrangörerna hoppas att det inte blir det sista.

Bland annat kommer Pierre Schori och Pekka Haavisto att medverka. Schori är tidigare kabinettssekreterare, biträdande utrikesminister och Europaparlamentariker från Sverige. Pekka Haavisto (Gröna) är riksdagsledamot i Finland, och har som presidentkandidat varit populär på Åland. Även kommunikations- och Ålandsminister Anne Berner (C) och Svenska folkpartiets Eva Biaudet medverkar.

Landskapsregeringen och Svenska kulturfonden stöder evenemanget med 25 000 euro var.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33