Prekärt spjutläge inför VM – "Hoppas att andra följer Olivers exempel"

Säkert kort. Herrarnas spjuttävling brukar vara Finlands stabilaste medaljgren i stora mästerskap men i år har de inhemska toppresultaten varit mycket få. Bild: EPA/Kerim Okten

Med bara en månad till VM i London befinner sig finländsk friidrott i ett minst sagt ovanligt läge. I den tidigare alltid lika säkra medaljgrenen spjut är det senationellt nog endast Tero Pitkämäki som klarat VM-gränsen.

Nitton dagar. Så länge har spjutherrarna tid på sig att klara VM-gränsen på 83 meter innan deadlinen för mästerskapet i London löper ut. I dagsläget är det endast Tero Pitkämäki som kastat längre än så, och det är ytterst ovisst vem som gör veteranen sällskap i VM – eller om någon alls gör det.

– Alltså man kan ju inte kasta in handduken, det är det sista som händer. Jag måste tro att fler idrottare klarar gränsen och att vi har en spjuttrio på plats i VM. Men situationen är mycket utmanande, säger Petteri Piiroinen, friidrottsförbundets spjuttränare.

Närmare nittio. Tero Pitkämäkis målsättning för säsongen var över 90 meter och under midsommarhelgen tog han ett stort kliv mot målet då han i Vasa kastade 88,27 meter. Bild: Lehtikuva/Timo Aalto

Om man vill läsa in något mellan raderna kan man ana sig till en viss uppgivenhet i Piiroinens röst. I det här skedet av säsongen brukar det för finländarnas del handla om hur man ska välja mästerskapsresenärer bland dem som klarat VM-gränsen, inte om tillräckligt många idrottare alls ska kvalificera sig.

Piiroinen anser att man hamnat i den här situationen på grund av två orsaker. Dels kämpar de skadedrabbade veteranerna Antti Ruuskanen och Ari Mannio mot klockan, dels har inte juniorerna stigit fram och utmanat det äldre gardet på förväntat sätt.

– Jag hade förväntat mig att den nya generationen skulle ha satt press på de rutinerade idrottarna vid det här laget. Men ännu har våra vanliga mästerskapsdeltagare inte blivit utmanade på allvar, säger Piiroinen.

En av de yngre förmågorna som nyligen tog ett jättekliv framåt är 20-åringen Oliver Helander. IF Raseborg-idrottaren spräckte 80 metersstrecket i spjutkarnevalen i söndags.

Var du förvånad över Helanders resultat?

– Ja, på så sätt att jag inte hade förväntat mig att han skulle vara den som visar de andra utmanarna vägen. Men hoppas att de följer hans exempel. Oliver visade att han minsann har de fysiska förutsättningarna som behövs för en spjutkastare på toppnivå, säger Piiroinen.

Tror du att Helander till och med kan klara VM-gränsen?

– Det är inte alls omöjligt, till exempel i U23-EM nästa vecka. För honom handlar det om att få flera tuffa träningskast bakom sig så att armen håller för trycket. Det behövs ju inte mera längd än ungefär en spjutlängd så är han där.

Utmanare. Oliver Helander blev i helgen den andra finländaren att i år kasta över 80 meter då han noterades för nytt personbästa på 80,04 meter. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Kalevaspelen fäller avgörandet

Men tillbaka till veteranerna. Pitkämäki fick i väg sin längsta båge för säsongen under midsommarhelgen, den mätte 88,27 meter. Det ger honom ett bra utgångsläge inför VM och en fjärdeplats i världsstatistiken. Pitkämäki var nöjd med resultatet, men också realist.

– Det här var ett enskilt bra kast, det skulle vara bra att lyckas med flera sådana, sade Pitkämäki i Vasa.

Världstäten i spjut 2017

93,90 meter – Thomas Röhler, Tyskland

89,68 meter – Johannes Vetter, Tyskland

88,79 meter – Andreas Hofmann, Tyskland

88,27 meter – Tero Pitkämäki, Finland

88,02 meter – Jakub Vadlejch, Tjeckien

Av affischnamnen har varken Antti Ruuskanen eller Ari Mannio ännu öppnat sin säsong på grund av skador. Piiroinen säger att det i bägge fallen gäller att utvärdera situationen dag för dag, men han tror på att båda kan kvalificera sig för VM innan deadlinen söndagen den 23 juli.

– Det finns gott om potentiella 83-meterskastare, bara alla bitar skulle falla på plats, säger Piiroinen och nämner bland andra Lassi Etelätalo, Sampo Lehtola, Sami Peltomäki, Teemu Wirkkala och Jami Kinnunen.

Men det är ont om tid. Sista möjligheten att kvalificera sig är under Kalevaspelen i Seinäjoki, och innan dess arrangeras elittävlingar i Joensuu och Lapinlahti.

– Pojkarna kommer säkert att tävla så flitigt de bara kan, senast i Kalevaspelen kommer gränserna att sättas på prov.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning