Prästen, tron och lidandet

Sean Bean är plågad präst i ett socialt utsatt område i England.Bild: Tony Blake

Om en präst som tvingas hantera både sina egna och andras problem handlar BBC-serien Broken. Han brottas med sin roll och sin tro i ett socialt utsatt område där samhället vänder de svaga ryggen.

Trasig ängel sänds i Yle TV1 onsdagar kl. 21.35.

Broken, Sönder, heter kvällens brittiska seriestart, ett sexdelat BBC-drama från 2017 som utspelar sig i ett socialt utsatt område. Serien har skapats av Jimmy McGovern, mest känd för Cracker om kriminalpsykologen Fitz.

I Broken står den katolska prästen Michael Kerrigan (Sean Bean) i handlingens centrum. Han både lider med sina söndriga församlingsmedlemmar och är även själv en söndrig själ på grund av ett barndomstrauma som i början framträder som minnesfragment. Hans mamma som på något sätt är inblandad är nu gammal och döende.

Förutom om fader Michael handlar det också om församlingsmedlemmar som befinner sig i prekära situationer som driver dem till desperata beslut och handlingar.

Kvällens avsnitt heter Christina (Anna Friel) och handlar om en ensamstående trebarnsmamma som lånat pengar ur kassan på sitt jobb vilket leder till att hon får sparken. Samhället straffar henne för detta genom att inte betala ut några bidrag till henne på flera månader, vilket försätter Christina i extremt ekonomiskt trångmål. Något underhåll från barnens pappa är inte att räkna med, så hur ska hon få mat till sina barn? Utan att avslöja för mycket kan sägas att hon när tillfället ges tar till ganska drastiska, för att inte säga makabra, medel för att få ihop pengar.

Senare avsnitt handlar även om en kvinna som tänker begå självmord efter att ha stulit pengar av sina chefer (inte samma kvinna som i det första avsnittet), en mamma vars son skrivs ut från mentalsjukhuset fastän han inte klarar sig, och en polis som vittnar mot sina kollegor. Därtill försöker prästen medla mellan två män där den ena som är homosexuell anklagar den andre för hatbrott.

Michael är med andra ord en herrens herde som sörjer för och lider med sina lamm, dock inte utan att den egna tron tar stryk. Broken är en serie om social utsatthet och ett samhälle som vänder de utsatta ryggen – och om vilken hjälp kyrkan, det vill säga prästen, kan ge. Det är ytterligare en BBC-serie stöpt i en förvisso beprövad och kompetent schablon, på bekostnad av en egen, mera personlig arom.

Malin Slotte TV-redaktör

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33