Prästen Björn Öhman får Sigfrid Törnqvist-priset för sitt arbete med personer med funktionsnedsättning

Björn Öhman tilldelas FDUV:s första Sigfrid Törnqvist-pris. Bild: FDUV/SPT

Tidigare omsorgsprästen Björn Öhman var mycket populär i hela Svenskfinland bland personer med intellektuell funktionsnedsättning och bland anhöriga, skriver FDUV. Han lyckades skapa ett språk som också personer med grava funktionsnedsättningar kunde ta del av.

FDUV, förbundet för personer med utvecklingsstörning eller annan intellektuell funktionsnedsättning rf, har tilldelat det första Sigfrid Törnqvist-priset till tidigare kyrkoherden i Åbo svenska församling, Björn "Nalle" Öhman.

Öhman premieras för sin insats för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning, skriver FDUV i ett pressmeddelande.

I sin prismotivering skriver FDUV bland annat att Öhman på ett banbrytande sätt utvecklat samspelet med personer med stora stödbehov och kommunikationssvårigheter.

Öhman arbetade som omsorgspräst 1990–2012 och som kyrkoherde i Åbo 2012-2017, då han gick i pension.

– Vad kan man annat säga annat än att de här människorna tar ens hjärta. Ett stort tack för den här utmärkelsen. Jag är både rörd och glad över det, säger Öhman i pressmeddelandet.

FDUV instiftade Sigfrid Törnqvist-priset i år och det tilldelas en person eller aktör som genom sitt bemötande eller på annat sätt gjort en betydande insats för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning i Finland.

Priset delas ut vart tredje år och har fått sitt namn efter Sigfrid Törnqvist, initiativtagare till Samariterstiftelsen som senare blev FDUV.

Priset offentliggjordes i samband med FDUV:s förbundskongress lördagen den 24 oktober.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning