Pr-experter: Därför tog den nya regeringen spårvagnen

En symbol för investeringar i infrastruktur eller en signal om att regeringsbildningen gick som på räls. Bild: Jussi Toivanen/Statsrådets kansli

Renodlad pr-strategi eller en knäpp mot den förra regeringen? HBL frågade två experter hur presentationen av det nya regeringsprogrammet ska tolkas.

Vid halvelvatiden på måndagsförmiddagen presenterades det nya regeringsprogrammet på centralbiblioteket Ode i Helsingfors. Den nya regeringen valde spårvagnen i stället för att åka i en lång rad av svarta tjänstebilar. Tillställningen var öppen för vanliga medborgare – som dessutom fick ställa frågor till de nya ministrarna.

– Om själva regeringsprogrammet heter "Ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Finland" så månne inte den nya regeringen ville skicka ut just det budskapet. Å andra sidan kan spårvagnen vara en symbol för de stora investeringarna i trafiklederna, säger ledande experten och direktören för kundrelationer Olli-Pekka Koljonen vid byrån för strategisk kommunikation Ellun kanat.

Under förra riksdagsperioden talades det om taxibussen där alla finländska toppolitiker som sitter på den verkliga makten får rum. Taxibussen var en symbol som åtminstone riksdagsledamöterna Harry "Hjallis" Harkimo (Liike Nyt) och Elina Lepomäki (Saml) hänvisade till då de kritiserade maktkoncentrationen till några enstaka politiker.

– Kanske spårvagnen är ett dolt budskap till oppositionen.

Koljonen tolkar att uttåget från kabinetten ut på stadens gator är symboliskt viktigt åtminstone för Vänsterförbundet och De gröna. Att regeringsprogrammet presenterades på Ode är knappast heller en slump utan kunde exempelvis vara en hänvisning till de nedskärningar som den föregående regeringen gjorde inom utbildningssektorn.

Olli-Pekka Koljonen säger att marschen ut från kabinetten ut på stadens gator är symboliskt viktig åtminstone för Vänsterförbundet och De gröna. Bild: Roni Rekomaa

I samband med regeringsförhandlingarna 2015 lyfte Juha Sipilä (C) fram det öppna kontorslandskapet som ett nytt arbetssätt för riksdagen. Koljonen gissar att medborgarnas starka närvaro kanske är en motsvarande symbol för den nya regeringen och riksdagen.

– Det återstår att se om det bara var en engångsföreteelse eller om den nya regeringen väljer att arrangera sina presskonferenser någon annanstans än i Statsrådsborgen också i fortsättningen, säger Koljonen.

Under presskonferensen kom det också fram att den nya regeringens ministrar ska besöka bibliotek på 60 olika orter runtom i landet. Under besöken ska ministrarna presentera regeringsprogrammet och diskutera aktuella lokala frågor med vanliga kommuninvånare.

SFP:s tidigare ordförande och riksdagsledamot Stefan Wallin jobbar numera som vd vid kommunikationsbyrån Miltton Networks. Han ser spårvagnsfärden som en symbolhandling.

– Självfallet ville man kanske visa att regeringsbildningen gick som på räls. Framför allt var det ett kvitto på det faktum att kampen mot klimatförändringen har varit ett tvärgående fenomen under regeringsförhandlingsprocessen. Kollektivtrafiken och spårvagnen är symboler för ren trafik, säger Wallin.

Han tror att kombinationen av kollektivtrafik och Ode är en signal om att den nya regeringen vill visa sig vara folklig.

– De rör sig på öppna platser dit allmänheten har tillträde – kanske det är ett slag för det öppna samhället och tilltron till dess grundläggande strukturer.

Wallin gissar att någon form av imageexpert fört fram idén, men det betyder inte att det är fel att toppolitikerna åker spårvagn eller håller presskonferenser på bibliotek.

– Ur gemene mans perspektiv ser det såklart trevligare ut om regeringen åker spårvagn i stället för att åka svarta bilar i karavan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning