Poutala tackar för stödet: "Finländarna är så kärleksfulla"

Mika Poutala lyckades inte med en pangprestation på sidodistansen. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Mika Poutala avslutade OS med en 16:e plats på 1 000 meter och fortsätter utstråla positivitet. – Jag har känt mig helt fantastisk de senaste dagarna, säger Poutala till Yle.

Mika Poutala avslutade OS med en 16:e plats på 1 000 meter och fortsätter utstråla positivitet. – Jag har känt mig helt fantastisk de senaste dagarna, säger Poutala till Yle.

Poutala avslutade OS med sidodistansen 1 000 meter. På förhand uppgav Poutala att han hade en liten medaljchans – men det blev ingen skräll. Han åkte i mål på tiden 1.09.58 och slutade på sextonde plats.

– Det kändes dåligt. Jag fokuserade så hårt på loppet på 500 meter att tanken var tom. Jag lyckades inte ladda om psykiskt eller fysiskt, säger Poutala enligt OS-lagets Twitterkonto.

Poutalas bästa placering på 1 000 meter i OS-sammanhang är åttondeplatsen i Vancouver 2010.

Har lärt sig att hantera motgångar

Poutala ser alltså ut att avsluta sin karriär utan OS-medaljer. Han slutade fyra på 500 meter i Pyeongchang och missade en medalj med tre nesliga hundradelar – precis som i Vancouver.

Det har hänt mycket på åtta år. Poutala säger att han inte klarade av att hantera motgången i Vancouver. Nu har han lärt sig att tänka annorlunda. Efter missen i måndags publicerade Poutala en video på Facebook, där han behandlar ämnet besvikelse. Klippet har setts över 100 000 gånger.

– Det är viktigt att fundera på vad det värsta är som kan hända om man missar att ta en medalj. Jag gjorde det – och kom fram till att ingenting förändras. Jag lever ett drömliv och har en alldeles fantastisk familj, säger Poutala i videoklippet.

Framtiden oviss

Poutala passar på att tacka för allt stöd han fått.

– Finländarna är så kärleksfulla och jag har känt mig helt fantastisk de senaste dagarna. Jag önskar bara att jag kunde ha gett någonting bättre i gengäld, säger Poutala till Yle.

Om karriären fortsätter vet Poutala inte. Han fyller 35 år om några månader och tänker ta tid på sig för att fundera på saker och ting.

– Jag vet inte ens säkert själv hur det blir förrän våren eller början av sommaren, säger Poutala till Yle.

Resultat på 1 000 meter

1. Kjeld Nuis, Nederländerna 1.07,95

2. Håvard Lorentzen, Norge + 0,04

3. Kim Tae-yun, Sydkorea, + 0,27

– ----------------------

16. Mika Poutala, Finland + 1,63

36. Pekka Koskela, Finland + 3,81

Nederländskt guld

Nederländaren Kjeld Nuis slog norrmannen Håvard Lorentzen med fyra hundradelar på 1 000 meter och tog sitt andra guld i OS. Sydkoreanen Kim Tae-yun tog brons. Nuis vann också tävlingen på 1 500 meter.

Pekka Koskela åkte i mål 3,81 sekunder långsammare än Nuis och slutade jumbo, alltså på 36:e plats. Det var karriärens sista start för Koskela.

Artikeln uppdaterades 15.20 med kommentarer från Poutala.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03