Poutala tackar för stödet: "Finländarna är så kärleksfulla"

Mika Poutala lyckades inte med en pangprestation på sidodistansen.Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Mika Poutala avslutade OS med en 16:e plats på 1 000 meter och fortsätter utstråla positivitet. – Jag har känt mig helt fantastisk de senaste dagarna, säger Poutala till Yle.

Mika Poutala avslutade OS med en 16:e plats på 1 000 meter och fortsätter utstråla positivitet. – Jag har känt mig helt fantastisk de senaste dagarna, säger Poutala till Yle.

Poutala avslutade OS med sidodistansen 1 000 meter. På förhand uppgav Poutala att han hade en liten medaljchans – men det blev ingen skräll. Han åkte i mål på tiden 1.09.58 och slutade på sextonde plats.

– Det kändes dåligt. Jag fokuserade så hårt på loppet på 500 meter att tanken var tom. Jag lyckades inte ladda om psykiskt eller fysiskt, säger Poutala enligt OS-lagets Twitterkonto.

Poutalas bästa placering på 1 000 meter i OS-sammanhang är åttondeplatsen i Vancouver 2010.

Har lärt sig att hantera motgångar

Poutala ser alltså ut att avsluta sin karriär utan OS-medaljer. Han slutade fyra på 500 meter i Pyeongchang och missade en medalj med tre nesliga hundradelar – precis som i Vancouver.

Det har hänt mycket på åtta år. Poutala säger att han inte klarade av att hantera motgången i Vancouver. Nu har han lärt sig att tänka annorlunda. Efter missen i måndags publicerade Poutala en video på Facebook, där han behandlar ämnet besvikelse. Klippet har setts över 100 000 gånger.

– Det är viktigt att fundera på vad det värsta är som kan hända om man missar att ta en medalj. Jag gjorde det – och kom fram till att ingenting förändras. Jag lever ett drömliv och har en alldeles fantastisk familj, säger Poutala i videoklippet.

Framtiden oviss

Poutala passar på att tacka för allt stöd han fått.

– Finländarna är så kärleksfulla och jag har känt mig helt fantastisk de senaste dagarna. Jag önskar bara att jag kunde ha gett någonting bättre i gengäld, säger Poutala till Yle.

Om karriären fortsätter vet Poutala inte. Han fyller 35 år om några månader och tänker ta tid på sig för att fundera på saker och ting.

– Jag vet inte ens säkert själv hur det blir förrän våren eller början av sommaren, säger Poutala till Yle.

Resultat på 1 000 meter

1. Kjeld Nuis, Nederländerna 1.07,95

2. Håvard Lorentzen, Norge + 0,04

3. Kim Tae-yun, Sydkorea, + 0,27

– ----------------------

16. Mika Poutala, Finland + 1,63

36. Pekka Koskela, Finland + 3,81

Nederländskt guld

Nederländaren Kjeld Nuis slog norrmannen Håvard Lorentzen med fyra hundradelar på 1 000 meter och tog sitt andra guld i OS. Sydkoreanen Kim Tae-yun tog brons. Nuis vann också tävlingen på 1 500 meter.

Pekka Koskela åkte i mål 3,81 sekunder långsammare än Nuis och slutade jumbo, alltså på 36:e plats. Det var karriärens sista start för Koskela.

Artikeln uppdaterades 15.20 med kommentarer från Poutala.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00