Potter-fans nekas köpa trollstavar

Harry Potter-fans med trollspö i Mexiko. Bild: EPA/SAUL LOPEZ

England har drabbats av en infekterad diskussion – om trollstavar. Flera Harry Potter-fans har under den senaste tiden begett sig till magi-affären Mystical Moments i Huddersfield för att köpa trollstavar.

I en uppmärksammad intervju i The Sun påstod nyligen ägaren Richard Carter att Potter-läsare är portade från affären, eftersom hans trollstavar i första hand bör säljas till riktiga häxor och trollkarlar.

– Ni kan inte tro hur många riktiga häxor och trollkarlar det flänger omkring. Ni skulle förbluffas.

– De vet att de kan komma hit och avslöja sig själva utan att folk tror att de är spritt språngande galna, säger Carter till The Sun.

I lokaltidningen Examiner förklarade Carter sina citat, och menade att Potter-fans visst är välkomna, men att hans trollstavar är riktiga och spirituella, och att leksaksstavar köps på andra ställen.

– Om någon kommer in och vill ha ett trollspö bara för att de gillar Harry Potter, då skulle jag inte sälja dem ett – oberoende hur mycket de erbjuder, säger han till The Sun.

Carter tillverkar själv trollspöna från olika virkesslag som enligt honom bär på olika magiska krafter – ek för styrka, idegran för odödlighet, skogsalm för balans och lugn och så vidare.

Nu har författaren JK Rowling gett sig in i tvisten. I ett Twitter-inlägg länkar hon till en Independent-artikel om händelseförloppet, samtidigt som hon har kommenterat med texten "Jaså? Jag tror inte att det är riktiga trollstavar".

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning