Potter-fans nekas köpa trollstavar

Harry Potter-fans med trollspö i Mexiko. Bild: EPA/SAUL LOPEZ

England har drabbats av en infekterad diskussion – om trollstavar. Flera Harry Potter-fans har under den senaste tiden begett sig till magi-affären Mystical Moments i Huddersfield för att köpa trollstavar.

I en uppmärksammad intervju i The Sun påstod nyligen ägaren Richard Carter att Potter-läsare är portade från affären, eftersom hans trollstavar i första hand bör säljas till riktiga häxor och trollkarlar.

– Ni kan inte tro hur många riktiga häxor och trollkarlar det flänger omkring. Ni skulle förbluffas.

– De vet att de kan komma hit och avslöja sig själva utan att folk tror att de är spritt språngande galna, säger Carter till The Sun.

I lokaltidningen Examiner förklarade Carter sina citat, och menade att Potter-fans visst är välkomna, men att hans trollstavar är riktiga och spirituella, och att leksaksstavar köps på andra ställen.

– Om någon kommer in och vill ha ett trollspö bara för att de gillar Harry Potter, då skulle jag inte sälja dem ett – oberoende hur mycket de erbjuder, säger han till The Sun.

Carter tillverkar själv trollspöna från olika virkesslag som enligt honom bär på olika magiska krafter – ek för styrka, idegran för odödlighet, skogsalm för balans och lugn och så vidare.

Nu har författaren JK Rowling gett sig in i tvisten. I ett Twitter-inlägg länkar hon till en Independent-artikel om händelseförloppet, samtidigt som hon har kommenterat med texten "Jaså? Jag tror inte att det är riktiga trollstavar".

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning