Potkonen är i bättre form än i Rio – vill avsluta karriären med OS-guld

Mira Potkonen tog karriärens första mästerskapsguld i EM i Bulgarien. 37-åringen känner sig starkare än tidigare. – Som idrottare är hon fortfarande ung, säger tränaren Maarit Teuronen.

Mira Potkonen fick lyfta händerna i skyn efter EM-finalmatchen mot Anastasia Beljakova. Efter att domarrösterna fallit 3–2 fick Potkonen fira – försiktigt.

– Jag tvingades lugna ner mig för jag delade omklädningsrum med Elina (Gustafsson), som förberedde sig för sin final. Efteråt fick vi båda njuta av segerruset, det var fantastiskt att få dela glädjen, säger Potkonen.

EM-guldet var ett slutligt bevis på att Potkonen utvecklats sedan OS-bronset i Rio 2016. Samma år tog hon VM-brons efter att ha förlorat mot just Beljakova i semifinal.

– Vad är det om inte utveckling? säger tränaren Maarit Teuronen.

Vill sätta kronan på verket

Mira Potkonen fyller 38 i år men har fortfarande krut i armen och siktet stenhårt fokuserat på OS om två år. Hon säger sig vara en bättre boxare än tidigare.

Jag har väl varit snäppet bättre än de andra.

– Förhoppningsvis är jag i mitt livs bästa form om två år. Tokyo är mitt sista mål, för sedan sätter åldern stopp för mig. Det vore kul att sätta kronan på verket och avsluta karriären med ett OS-guld.

Profil

Mira Potkonen:

Född i Heinävesi den 17 november 1980.

Klubb: Tampereen Voimailuseura

Tränare: Maarit Teuronen

Internationella meriter: EM-guld 2018, OS-brons, VM-brons och EM-silver 2016. Fem NM-guld.

Viktklass: 60 kilo

Började boxas först som 27-åring.

Teuronen poängterar att Potkonen fortfarande är ung som idrottare. Potkonen var 27 år gammal då hon tog sina första stapplande steg som boxare.

– Om hon hade börjat som åttaåring hade situationen varit annorlunda, säger Teuronen.

Den senaste tiden har Potkonen inte gått att stoppa. Finalsegern i Bulgarien var den 48:e matchen på raken som Potkonen vann. Vad är hemligheten bakom segerraden?

– Jag har väl varit snäppet bättre än de andra, säger Potkonen och ler.