Potatishalvor med örter och blandade bönor

Ugnsbakade potatishalvor med färska örter inte bara smakar gott – de fyller hela huset med väldoft. Bild: TT

Bakad potatis är mat att samla familjen kring vid arbetsveckans slut. Om det nu inte var för att den tog så lång tid att baka. Men det finns en lösning på det problemet – dela potatisarna på mitten!

För 4 personer, 35 minuter

Vegetariskt tips: Byt korv och kassler mot kryddig vegetarisk korv.

4 stora potatisar (bakpotatisar)

1 msk olivolja

1/2 tsk havssalt

4 kvistar rosmarin

Till bönsalsan:

200 g frysta, gröna bönor

1 burk kidneybönor

1 rödlök

1 röd paprika

1 vitlöksklyfta (om man vill)

1 msk olivolja

500 g krossade tomater

1 msk konc. grönsaksfond

salt och vitpeppar

1 dl hackad persilja

Att äta till:

kryddstark korv alt. kassler

Gör så här:

1. Tvätta och dela potatisarna på längden. Lägg halvorna med snittsidan uppåt på ugnssäkert fat, pensla med olivolja och strö över havssalt och hackad rosmarin. Ugnsstek potatisarna 30 minuter i 200 graders ugn.

2. Skala och hacka rödlöken och vitlöksklyftan, skär paprika och gröna bönor i bitar och skölj kidneybönorna. Fräs löken i olivolja, tillsätt bönor, paprika, krossade tomater och koncentrerad grönsaksfond. Sjud salsan några minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och hackad persilja.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03