Poststrejken påverkar inbjudningarna till slottsbalen – kansliet sätter i gång redan nu

Slottsbalsgästen i rött som i fjol skakade hand med president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio i fjol var kodaren, författaren och föreläsaren Linda Liukas. Bild: HBL-arkiv/Niklas Tallqvist

I år skickar presidentkansliet ut inbjudningarna till balen på självständighetsdagen tidigare än vanligt, skriver Uutissuomalainen.

Det beror bland annat på den aviserade strejken där 9 000 av Postens anställda och inhyrda personal deltar.

– Postningen startar den här veckan, alltså lite tidigare än i fjol. Vi ville tidigarelägga den annars också, men klart att en eventuell strejk gav extra skjuts, uppger presidentkansliet för Uutissuomalainen.

Vanligtvis brukar kansliet börja skicka ut inbjudningarna en månad innan självständighetsdagen. På grund av den stora mängden inbjudna gäster, i fjol var de cirka 1 700, har presidentkansliet ingen möjlighet att förvissa sig om att vartenda brev kommit fram.

– Kansliet och Posten har haft ett långvarigt och fungerande samarbete om postningen av inbjudningarna. Det har visat sig vara mycket tillförlitligt. På kansliet utgår vi från att inbjudningarna kommer fram till de inbjudna.

En del inbjudningar överräcks personligen, som till exempelvis i samband med när storkorset delas ut.

– Vi har velat dela ut inbjudningarna uttryckligen som kort, och inte elektroniskt, eftersom det är festligt och en fungerande lösning för arrangemangen. Dessutom har gästerna ett värdefullt minne. Vi har även övervägt andra alternativ.

Post- och logistikunionen PAU inleder omfattande strejkåtgärder hos Posten måndag den 11 november klockan 6 på morgonen förutsatt att man inte kommer överens med arbetsgivaren i kollektivavtalsförhandlingarna innan dess. Strejken ska fortgå till den 24 november klockan 12 på natten. Strejken skulle påverka postutdelningen, behandlingen och transporten.

Posten har uppskattat att strejken kan förorsaka förseningar i utdelningen på i värsta fall flera veckor. Man förbereder sig på undantagsarrangemang inför strejken.

Läs också:

Karl-Arne Björk fick en pratstund med presidenten – det blev många svängar på dansgolvet för 98-åringen

Chefredaktörens klänning bestod av debattsidor och ledare

Se bilderna från slottsbalen i fjol

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning