Vd Malinen får inget avgångsvederlag: "Inga påtryckningar vid uppsägningen"

Postens tillförordnade vd Turkka Kuusisto och styrelseordförande Markku Pohjola höll ett pressinfo på onsdagen i Helsingfors. Heikki Malinen valde att inte delta. Bild: Catariina Salo/SPT

Posten meddelade på onsdagen att bolagets vd Heikki Malinen avgår. Han var vd för Posten i sju år.

Enligt bolagets styrelseordförande Markku Pohjola avgick Malinen på eget initiativ.

– Det fanns inga påtryckningar vid uppsägningen.

Pohjola säger att Malinen haft styrelsens förtroende under hela sin tjänstetid. Malinen har en sex månaders uppsägningstid och kommer inte att få någon ekonomisk ersättning. Posten har startat en rekryteringsprocess för att hitta en ny vd.

I slutet av augusti meddelade Finlands Post- och Logistikunion PAU att man kommer att starta en strejk på grund av Postens "kollektivavtalsshopping". Budet då var att 700 av postens anställda skulle falla under ett nytt kollektivavtal. Det i sin tur hade betytt att dessa personers lön hade sjunkit med flera hundra euro.

Förhandlingarna mellan PAU och Arbetsgivarna för servicebranscherna PALTA är fortfarande inte avslutade när den tillfälliga vd:n Turkka Kuusisto tar över efter Malinen.

Hur känns det att få det här på nacken?

– De senaste veckorna har naturligtvis varit lite stormiga, men nu tittar vi framåt och koncentrerar oss på vardagen och de anställda.

Under avtalsshoppingens kontroverser kom det fram att Postens vd Malinen tjänar över 82 000 euro i månaden. Det här väckte uppretade känslor i såväl sociala medier som vid kaffeborden.

Postens styrelseordförande Pohjola säger att bolaget kommer att kommentera den nya vd:ns lön efter att årsberättelsen publiceras i mars.

Tror du det kommer att bli några kontroverser kring lönerna?

– Jag tror inte det.

En gnutta självkritik

Den tidigare vd:n Heikki Malinen fanns inte på plats under Postens presskonferens. I stället fördes främst talan av ordförande Pohjola. På frågan om det alls finns någon självkritik inom bolaget säger Pohjola att det finns saker som inte fungerat på bästa möjliga sätt.

– Den bild som ofta syns utåt är att Posten haft distributionssvårigheter. Det är förstås saker som vi jobbar med och försöker förbättra. Processen är ändå svår eftersom Postens nedgång är brant, som ni alla vet.

Pohjola säger att bilden som syns utåt är tudelad, han tror ändå att de kunder som använder Posten till att skicka försändelser är nöjda. Dessutom säger han att Postens paketverksamhet ses i ett positivt ljus.

Den tillfälliga vd:n Turkka Kuusisto säger att han är tacksam till Malinen för det jobb han gjort för hela bolaget.

– Samtidigt är det nu mitt jobb att se till att strategiarbetet och bolagets förnyelse går framåt. Som bolag måste vi nu oundvikligen se till att fokusera på den kommande säsongen och ge finländarna en fin Black Friday-rea och en god jul.

Artikeln korrigerad 2.10 kl. 20.48: Heikki Malinen var vd för Posten i sju år. I en tidigare version stod det tolv år.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning