Postens styrelseordförande: vd Malinen vill stå över två månaders lön

Heikki Malinens höga månadslön har väckt kritik. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Postens vd Heikki Malinen har meddelat att han vill låta bli att lyfta lön under två månader i slutet av detta år, säger Postens styrelseordförande Markku Pohjola i ett pressmeddelande.

– Jag diskuterade med vd Heikki Malinen förra veckan och då sade han till mig att han tänker låta bli att lyfta två månaders penninglön under resten av året. Det här är hans personliga beslut i detta mycket svåra förändringsskede, och bolagets styrelse uppskattar beslutet, säger Markku Pohjola i pressmeddelandet.

Posten meddelar att Malinens penninglön är 46 000 euro i månaden, vilket innebär att han tänker avstå från löneinkomster på 92 000 euro.

Malinens totala månadslön på cirka 82 000 euro har väckt kritik, och i en intervju för tidningen Demokraatti har kommun- och ägarstyrningsminister Sirpa Paatero (SDP) sagt att regeringen möjligtvis ska se över Postens bonussystem. Posten ägs till 100 procent av staten.

Kritiken mot Heikki Malinens lön hänger ihop med Postens meddelande om att anställda som sorterar paket och näthandelsvaror kommer att flyttas över till dotterbolaget Posti Palvelut. Enligt ett nytt kollektivavtal kommer deras lön att påverkas av ett poängsystem som beaktar snabbhet och kvalitet.

Enligt Post- och logistikunionen (PAU) försvagar ändringen arbetsvillkoren för kring 700 anställda. Lönerna sänks i medeltal med trettio procent och i värsta fall med femtio procent, uppskattar PAU.

Läs också: Åtgärder krävs efter löneskandalen på Posten – "Lönesvineri"

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning