Postens löneskillnader väcker debatt – "Regeringen måste rätta till de svindlande lönerna"

Vad är en rimlig ersättning för den högsta ledningen? Det är något som just nu diskuteras. Bild: SPT

Postens vd tjänar nästan en miljon euro om året, men det är paketsorterarna som ska få lägre lön. Det här förbryllar både jurister och politiker på sociala medier.

Jukka Kekkonen, professor i rättshistoria och romersk rätt vid Helsingfors universitet, reagerar på situationen inom Posten. En postanställd tjänar i medeltal 2 100 euro medan postens vd, Heikki Malinen, tjänar cirka 82 000 euro i månaden.

– Skillnaderna är både ologiska och orättvisa. Det är ett stort samhälleligt problem. Bara en idiot kan tycka att det handlar om svartsjuka, skriver Kekkonen på Twitter.

På torsdagen meddelade Posten att deras anställda som sorterar paket och näthandelsvaror kommer att flyttas över till dotterbolaget Posti Palvelut. Lönen kommer enligt det nya kollektivavtalet att påverkas av ett poängsystem som beaktar snabbhet och kvalitet.

Enligt Post- och logistikunionen (PAU) försvagas arbetsvillkoren för kring 700 anställda. Lönerna sänks i medeltal med trettio procent och i värsta fall med femtio procent, uppskattar PAU.

Läs också: Strejken fördröjer postgången – kan också påverka utbetalningen av FPA-förmåner

Samlingspartiets riksdagsledamot Terhi Koulumies anser att situationen är obegriplig.

– Ingen företagsledare i något statsägt bolag tjänar sådana löner. Och det är de anställda som får sänkta löner, skriver Koulumies på Twitter.

Posten ägs av staten. Därför kräver hon att regeringen åtgärdar situationen.

Kommun- och ägarstyrningsminister Sirpa Paatero (SDP) säger i en intervju med tidningen Demokraatti att regeringen möjligtvis ska se över bonussystemet inom Posten.

Personalen vid sorteringsverksamheten kommer att strejka den 1 till 4 september. Facket kommer att meddela om eventuella vidare stridsåtgärder senare.

Enligt Posten är det den hårda konkurrensen som gör att bolaget är tvunget att ändra arbetsvillkoren för anställda som sorterar paket och näthandelsvaror.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning