Strejken fördröjer postgången – kan också påverka utbetalningen av FPA-förmåner

Post- och logistikunionens strejk kommer att fördröja postgången med ett dygn på vissa orter. Bild: Sören Jonsson/SPT

Post- och logistikunionens strejk på torsdagen och fredagen kommer att leda till dröjsmål i en del av försändelserna, uppger Posten.

Strejken har hittills drabbat postsorteringen i Tammerfors, Vanda och Jyväskylä. Enligt Posten kommer en del av försändelserna att försenas i närheten av dessa orter. Förseningarna i postutdelningen kan uppgå till ett dygn.

– Vi beklagar konsekvenserna för våra kunder, säger Jarmo Ainasoja, chef för Postens styrningscentral i pressmeddelandet.

Strejkerna påverkar inte den tidiga utdelningen av dagstidningar.

Post- och logistikunionen har varslat om strejk som börjar den 1 september klockan 22 och upphör på onsdag den 4 september vid midnatt. Om strejken blir av kommer det att leda till ytterligare dröjsmål i postgången i hela landet.

– Vi gör allt vi kan för att konsekvenserna för våra kunder ska bli så små och kortvariga som möjligt, säger Ainasoja.

Enligt Post- och logistikunionen gör sig Posten skyldig till lönesänkningar och en systematisk försvagning av arbetsvillkoren för de arbetstagare som jobbar med sortering av post. Enligt facket skulle Postens nya lönepolitik leda till lönesänkningar på upp till 34 procent.

Posten betraktar torsdagens och fredagens strejker som olagliga.

Kan fördröja utbetalningen av FPA-förmåner

Folkpensionsanstalten (FPA) varnar för att utbetalningen av arbetslöshetsförmåner och utkomststöd kan fördröjas på grund av strejken.

Enligt FPA kan det bli dröjsmål i utbetalningen av olika förmåner om kundernas ansökningar försenas på grund av störningar i postutdelningen. FPA uppmanar därför sina kunder att främst använda sig av FPA:s e-tjänster på webben.

Strejken fördröjer också de förmånsbeslut som FPA skickar som pappersbrev.

En kund som inte har möjlighet att sköta sina ärenden på nätet kan också ringa FPA:s servicenummer och göra en ansökan muntligt, påminner FPA.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning