Posten sänker paketsorteringspersonalens löner – facket tänker strejka

Postens anställdas löner ska i framtiden bero på prestationer. Foto: Sören Jonsson/SPT Bild: Sören Jonsson/SPT

Post- och logistikunionen PAU beskriver Postens agerande som osmakligt kollektivavtalsshoppande. Lönerna kan sjunka med en tredjedel.

Postens anställda som sorterar paket och näthandelsvaror kommer att flyttas över till dotterbolaget Posti Palvelut, vilket innebär att de får ett nytt kollektivavtal, skriver Posten i ett pressmeddelande.

Lönen kommer i framtiden att påverkas av ett poängsystem som beaktar snabbhet och kvalitet.

– Det är väldigt tråkigt att vi är tvungna att göra förändringar som påverkar personalens anställningsvillkor. Men det är nödvändigt. Konsumenternas beteende har förändrats kraftigt och de förväntar sig snabbhet, flexibilitet och ett konkurrenskraftigt pris, säger Turkka Kuusisto, chef för Postens affärsavdelning för paket och näthandel, i pressmeddelandet.

Enligt Posten följer konkurrerande bolag kollektivavtal där arbetsgivarens kostnader är betydligt lägre. Enligt Kuusisto försöker bolaget minimera lönesänkningar på kort sikt, samtidigt som förändringen i bästa fall kan innebära en högre lön än tidigare.

Strejk vid Posten

På Post- och logistikunionen PAU är man inte nöjd över beslutet att flytta över de anställda så att de inte längre berörs av kollektivavtalet med PAU utan övergår till Industrifackets billigare avtal. I ett pressmeddelande beskriver Fackförbundet det statsägda bolagets "kollektivavtalsshoppande" som osmakligt och varslar om åtgärder.

Personalen vid sorteringsverksamheten kommer att strejka 2–4 september. Facket kommer att meddela om eventuella vidare stridsåtgärder senare.

Enligt facket försvagas arbetsvillkoren för kring 700 anställda. Lönerna sänks i medeltal med trettio procent och i värsta fall med femtio procent. Enligt PAU är det inte möjligt att använda Industrifackets avtal för postens uppgifter.

– Alla kan fundera över sin egen situation om lönen skärs ner med en tredjedel. Hela livet ställs om, säger PAU:s ordförande Heidi Nieminen i pressmeddelandet.

Inte första gången

Enligt fackförbundet PAU har Posten redan gjort samma sak flera gånger. För ett par år sedan utlokaliserade Posten tidningsutdelningen och bytte kollektivavtal för tidningsutdelarna, vilket sänkte lönerna med i medeltal 40 procent, enligt PAU. I mars i år slöt Posten ett nytt avtal som flyttade över postutdelare till Industrifackets kollektivavtal.

Kollektivavtalen görs mellan arbetsgivarorganisationer och fackförbund. Arbetsgivaren kan byta kollektivavtal genom att gå med i en annan arbetsgivarorganisation, där andra avtal gäller.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning