Posten anklagar facket för att bryta sitt löfte om hälso- och säkerhetsförsändelser

Tidigare i veckan berättade facket PAU att Posten hade låtit skära ett hål i sitt eget staket för att strejkbrytarna skulle slippa möta strejkvakterna vid logistikcentralen i Lundo. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Poststrejken väcker heta känslor. Posten anklagar PAU för att bryta sina egna riktlinjer, medan facket PAU anklagar Posten för påtryckningar.

Det är strejk vid Posten, men Finlands post- och logistikunion PAU har meddelat att försändelser som berör hälsa och säkerhet kommer att tryggas. Enligt Posten vägrar ändå PAU att garantera försändelserna i bland annat S:t Michel, Tammerfors och Kuopio.

– Det betyder att bland annat matleveranser till daghem, skolor och åldringar är i fara. PAU bryter mot sina egna riktlinjer. Lyckligtvis har vi tills vidare lyckats trygga försändelserna genom specialarrangemang, säger Jarmo Ainasoja, direktör vid Posten med ansvar för undantagssituationer, i ett pressmeddelande.

Fackorganisationen PAU har en annan syn på saken. Enligt facket sköts fortfarande försändelser som berör hälsa och säkerhet också under strejken. Om arbetsgivaren däremot bryter strejken genom att till exempel hyra in arbetskraft så är det deras uppgift att sköta arbetsuppgifterna, skriver PAU i ett pressmeddelande.

Post- och logistikunion PAU skriver att de har gjort klart spelreglerna för arbetsgivaren redan på förhand. Facket anklagar dessutom Posten för påtryckningar och hot om olovlig frånvaro om arbetstagarna inte tar hand om hälso- och säkerhetsförsändelserna.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning