Positiva tongångar efter samtal om Västsahara

Marockos utrikesminister Nasser Bourita vid en presskonferens i Genève. Bild: TT/AP/MARTIAL TREZZINI

Tongångarna var förhållandevis positiva när två dagar av FN-ledda samtal med parterna i konflikten i Västsahara avslutades. – En fredlig lösning på den här konflikten är möjlig, säger FN-sändebudet Horst Köhler, före detta tysk president, till reportrar i Genève.

Marocko tog kontroll över Västsahara på 1970-talet, då kolonialmakten Spanien lämnade det som hade kallats Spanska Sahara. Självständighetsrörelsen Polisario inledde ett gerillakrig som varade till 1991, då FN mäklat fred och sände dit fredsbevarande styrkor. I dag är Västsahara i praktiken delat i två delar med en FN-kontrollerad buffertzon mellan dem. Det har sedan länge varit dödläge i försöken att få slut på konflikten.

Rundan i Genève kom till sedan FN:s säkerhetsråd i en resolution i april manade Polisario och Marocko att göra sig redo för samtal.

Marockos utrikesminister Nasser Bourita säger att atmosfären var "mycket god" under samtalen, men tillade att det också krävs genuin politisk vilja för att kunna gå i mål.

Horst Köhler säger sig vara glad över att parterna enats om att gå vidare och att en andra samtalsrunda är planerad till det första kvartalet nästa år.

– Utifrån vår diskussion står det klart för mig att ingen vinner på att upprätthålla status quo, och det är min fasta övertygelse att det ligger i allas intresse att lösa denna konflikt.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46