Portugal tog sin första Eurovisionsseger

Vinnare. Salvador Sobral som är 27 år och från Lissabon sjöng på portugisiska.Bild: Sergei Supinsky

Portugals Salvador Sobral med sången Amar Pelos Dois vann överlägset Eurovision Song Contest i Kiev i natt.

Den här tävlingen börjar bli allt mer svårtippad. Åtminstone har det inte riktigt gått som vadhållare och förståsigpåare trott de senaste åren. Och vad är väl bättre än det, förutsägbarhet är trist.

För nej, Italien som varit den stora förhandsfavoriten under hela våren med sin svängiga, rätt traditionella schlager med en dansande gorilla som humoristiskt element, fick nöja sig med en sjätteplacering. Det stod också klart när Francesco Gabbani uppträdde under finalkvällen att någonting i framträdandet saknades. Magin som krävs för en seger fanns helt enkelt inte där.

Kvällens magiska ögonblick, rätt unikt berörande i Eurovisionssammanhang faktiskt, bjöd i stället Portugals Salvador Sobral på; en underbart enkel, skälvande femtiotalspärla med lätt jazzkänsla, i en oerhört känslig och personlig tolkning. Låten är skriven av hans syster Luisa Sobral, som även vann Marcel Bezençon-priset för årets bästa komposition. Under repetitionsveckan var hon på plats i Kiev och repeterade i stället för sin bror som har ett svårt hjärtfel. När vinnarlåten skulle framföras på nytt i slutet av tv-sändningen gjorde de den som duett tillsammans.

Ohotad ledning

Sobral såg själv sin seger som en seger för musiken – "musik är inte fyrverkerier, utan känslor" – och man är beredd att hålla med honom. Det är nu andra året i rad som mer krävande ballader slår häftiga shownummer. Portugal är dessutom ett land man mer än gärna unnar denna seger, som är deras första. De har haft det motigt i den här tävlingen, och har sedan semifinalerna infördes ofta misslyckats med att ta sig till final. Landets bästa placering har hittills varit en sjätteplats 1996, däremot har de kommit sist tre gånger.

Portugals seger var så överlägsen bland jurygrupperna att deras poängutdelning helt saknade spänning i tv-sändningen. Portugal tog ledningen från början, och behöll den poänggivningen igenom medan tolvor regnade över bidraget. Hade man inte infört systemet med att tittarrösterna delas ut separat i stora klumppoäng som på ett oberäkneligt sätt kan förändra allt, hade det varit fullständigt spänningslös tv. Portugal var också tittarnas favorit. Den enda konkurrenten som såg ut att kunna hota landet under poänggivningen var Bulgariens Kristian Kostov, en oerhört begåvad 17-åring med en slipad och radiovänlig hitballad som kom tvåa.

Moldavien överraskade

En överraskning var Moldavien tredeplacering med ett svängigt saxofonnummer som onekligen var piggt. Belgien som hade en av årets bästa låtar med sin suggestiva, mystiska electroballad kom fyra, trots att sångerskan Blanche haft problem med framträdandet och ger ett stelt och livlöst intryck på scen. Sveriges Robin Bengtsson, som hade ett av årets snyggaste och mest minnesvärda nummer med kostymklädda dansare på ett löpband, kom föga överraskande femma. Sverige fick också den finländska juryns tolva.

När resultatet från semifinalerna offentliggjordes efter finalen stod det klart att Finlands Norma John kommit tolva i sin semifinal, det vill säga två placeringar från finalplats. Det var jurygrupperna som fällde bidraget. Hade enbart telefonrösterna räknats hade duon kommit tia och därmed varit i final.

Malin Slotte TV-redaktör

Eurovision Song Contest 2017

Resultatlista med poäng

1. Portugal 758

2. Bulgarien 615

3. Moldavien 374

4. Belgien 363

5. Sverige 344

6. Italien 334

7. Rumänien 282

8. Ungern 200

9. Australien 173

10. Norge 158

11. Nederländerna 150

12. Frankrike 135

13. Kroatien 128

14. Azerbajdzjan 120

15. Storbritannien 111

16. Österrike 93

17. Vitryssland 83

18. Armenien 79

19. Grekland 77

20. Danmark 77

21. Cypern 68

22. Polen 64

23. Israel 39

24. Ukraina 36

25. Tyskland 6

26. Spanien 5

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00